Medewerkers van de intensive care-afdeling van het AmsterdamUMC mogen binnenkort gratis gebruikmaken van de parkeergarage op de locatie van het VU Medisch Centrum. Dit heeft de raad van bestuur deze week besloten als tegemoetkoming voor de zware last die IC-medewerkers tijdens de coronacrisis moeten dragen.

De bekende Amsterdamse ondernemer Won Yip had het ziekenhuis een dag eerder aangeboden om de komende drie maanden alle parkeerkosten van IC-medewerkers van het VUmc voor zijn rekening te nemen. Het geld dat Yip beschikbaar stelt, zo’n 40 duizend euro, wordt nu aangewend voor de inzet van flexibele dagopvang voor kinderen van verpleegkundigen. Dit blijkt uit correspondentie tussen de zakenman en het ziekenhuis, die Argos heeft ingezien.

Yip, eigenaar van diverse horecabedrijven in Amsterdam, had in de media vernomen dat IC-verpleegkundigen in veel gevallen moeten betalen voor een parkeerplek op hun werk - zelfs nu zij opnieuw aan de bak moeten om de zoveelste hausse aan covid-patiënten het hoofd te bieden.

'Gewoon noodzaak'

Medewerkers van het AmsterdamUMC hoeven op de parkeerlocatie van het AMC niets te betalen, maar op de locatie van het VUmc betalen zij vijf euro per dag.

Won Yip mailde daarom afgelopen dinsdag zijn aanbod naar het ziekenhuis: hij zou voor de periode van 1 december tot en met 28 februari het parkeergeld van IC-verpleegkundigen betalen. ‘Niet omdat wij geld te veel hebben’, zegt Yip desgevraagd, ‘maar omdat het gewoon noodzaak is.’

Chris Polman, de voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc, antwoordde Yip de volgende dag dat de directie – toevallig of niet - juist die ochtend had besloten om IC-medewerkers kosteloos te laten parkeren. Het ziekenhuis had het parkeren in eerdere fasen van de covid-crisis al eens gratis gemaakt voor IC-verpleegkundigen en andere geselecteerde groepen medewerkers, schreef Polman, en woensdagochtend had het bestuur ‘een soortgelijk besluit’ genomen.

Op verzoek van de ziekenhuisleiding betaalt Yip nu in plaats van de parkeerkosten een deel van de kinderopvang voor IC-verpleegkundigen. Volgens Polman kan het geld goed worden gebruikt voor de inzet van ‘spoedoppas’, zodat verpleegkundigen minder snel uitvallen en makkelijker hun diensten kunnen draaien.

Parkeren loopt snel in de papieren

Afgelopen zaterdag berichtte Argos over de enorme werkdruk van IC-medewerkers en de posttraumatische stress en moral injury die de zorg voor covid-patiënten onder het personeel veroorzaakt. Vele IC-verpleegkundigen zitten ziek thuis of geven er de brui aan. Actiegroep Nurse minded eist nu verbetering van de arbeidsomstandigheden. Zij vragen onder meer hulp bij de kinderopvang en een tegemoetkoming in de kosten voor parkeren.

Won Yip, die eerder al eens 88.000 euro schonk aan het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, zegt ‘persoonlijk nul belang’ te hebben bij zijn donatie. Hij wil ‘zoals iedereen’ dat deze crisis snel voorbij is, zodat de samenleving – inclusief de horeca - weer open kan. ‘Maar dat is niet mijn drijfveer. Ik ben blij dat ik iets aan de arbeidsomstandigheden van IC-verpleegkundigen kan doen.’

Voor IC-medewerkers geldt op dit moment nergens een speciale parkeerregeling. Een rondgang langs de academische ziekenhuizen leert dat het voor zorgpersoneel op sommige momenten behoorlijk in de papieren kan lopen om met de auto naar het werk te komen. In de middag en avond (vanaf ongeveer 13.30 uur tot de volgende ochtend) is parkeren soms gratis of kost het één of twee euro. Maar wie binnen een straal van zes kilometer van het ziekenhuis woont, ochtenddienst heeft en zijn auto dus in de piekuren moet parkeren, betaalt na een 8-urige werkdag in het ErasmusMC  8 euro, en in het Leids Universitair Medisch Centrum zelfs 16 euro.

Won Yip prijst het AmsterdamUMC voor de snelle reactie op zijn aanbod. Hij hoopt dat zijn voorbeeld navolging krijgt van andere ondernemers of bedrijven. ‘Ik kan niet in m’n eentje die kar trekken. We are all in this together.’

Wanneer de maatregelen precies ingaan, is onduidelijk. Het AmsterdamUMC was vrijdagavond niet in de gelegenheid om inhoudelijk te reageren. Medewerkers weten officieel nog van niets. Yip dringt aan op spoed. ‘We zitten onderhand in code zwart, elke dag telt nu, dus snelheid is geboden. Het is vandaag vrijdag, hoe ze het doen, doen ze het, maar volgens mij moeten ze het gewoon maandag in laten gaan, zowel het gratis parkeren als de kinderopvang.’

bekijk ook