Argos

Opgestapt CBG-lid Huub Schellekens uit forse kritiek op ‘de perversies van het systeem’

Tien jaar lang was professor Huub Schellekens lid van het CBG, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de toezichthouder op de kwaliteit en veiligheid van de pillen die wij slikken. Eind februari nam hij afscheid.

In een interview met Argos legt hij uit waarom de maat vol was. Schellekens wil niet langer deel uit te maken van een agentschap dat de problemen eerder verergert dan oplost. Hij heeft fundamen­tele kritiek op het systeem waarmee in Nederland en in Europa medicijnen worden beoordeeld en toegelaten. Dit stelsel is volgens hem ontaard in een vastgeroeste bureaucratische molen die meer schade brengt dan goed doet. “De perversies van het systeem worden nu wel heel erg duidelijk. Het systeem is verslaafd geraakt aan hoge prijzen. ”Dit heeft tot gevolg “dat er nauwelijks nog iets bijkomt” aan noodzakelijke nieuwe medicijnen en “dat wat er bijkomt steeds duurder wordt”. Aan de andere kant gaat heel veel geld en energie zitten in nieuwe pillen “waar niemand op zit te wachten”.

In Argos legt Schellekens uit waardoor dat in zijn visie komt. Schellekens is hoogleraar innovatie in de medische biotechnologie aan de Universiteit Utrecht en adviseur van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie.

Radio Onjo: vooruitblik op hoger beroep van Sabir K. om uitlevering aan de VS te voorkomen

De VS verdenkt de Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte Sabir K. van het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Afghanistan. K. is opgepakt in Pakistan en heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS) opgelopen door martelingen in een gevangenis van de geheime dienst.

fragmenten