Argos

Basisinkomen oplossing voor groeiende ongelijkheid?

De econoom Thomas Piketty - Kapitaal in de 21e eeuw – bezoekt deze week Nederland. In de Tweede Kamer legde hij uit dat de vrije markt niet leidt tot een evenwichtige verdeling van de welvaart.

Het congres van D66 nam afgelopen weekend een motie aan om een onderzoek te starten naar het Basisinkomen. Dat is een oud idee om te komen tot een eerlijker verdeling van geld en kansen. De vorige golf van aandacht voor het basisinkomen was in de crisis van de jaren tachtig. Een vakbond, een politieke partij, zelfs de WRR sprak zich er toen voor uit. Gratis geld? In Argos een debat tussen Rutger Bregman, die de discussie begon met een artikel in de Correspondent in oktober 2013, Sjir Hoeijmakers, de jonge econometrist wiens motie door het D66-congres werd aangenomen, en de econoom Bas Jacobs, verklaard tegenstander van het basisinkomen.

De winnaars van de Loep 2014

Vrijdagavond werden in Kortrijk op het congres van de VVOJ de winnaars bekend van De Loep, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek van het afgelopen jaar. De winnaars zijn te horen in Argos.

de boeken

Bart Jacobs, hoogleraar computerveiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen las en recenseert voor Argos het boek  When Google met Wikileaks van de hand van Wikileaks-voorman Julian Assange. Daarin staat een uitgebreid verslag van een gesprek tussen Assange en de baas van Google, Eric Schmidt, over de idealen, werkwijze en het gevaar van zowel Wikileaks als Google. De twee blijken diametraal tegenovergestelde visies te hebben op de toekomst en de functie van het internet.

fragmenten