Argos

Nazorg ontbreekt na opname in gesloten jeugdzorg

Zo'n 3.000 jongeren worden behandeld in een gesloten jeugdzorginstelling. 'Jeugdzorgplus', ook wel de intensive care van de jeugdzorg genoemd. Als een jongere uit de gesloten instelling wordt ontslagen, is er echter weinig nazorg.

Uit nog niet gepubliceerd onderzoek onder meisjes, vijf jaar na een verblijf in zo’n gesloten instelling, blijkt dat een heel groot deel van die meisjes nog steeds grote problemen heeft. Hulpverleners, hoogleraren, maar ook jongeren zelf, trekken aan de bel.

Waarom is er zo weinig nazorg voor deze jongeren? Wat zijn daarvan de consequenties? Welk nut heeft het om jongeren intensief te behandelen om ze daarna uit het oog te verliezen?

Argos over het gebrek aan nazorg na een verblijf in een gesloten instelling.

Argos Internationaal: Geheimer Krieg

John Goetz is een Amerikaanse journalist in Berlijn die werkt voor Duitse media, onder meer voor de publieke omroep ARD en de Sueddeutsche Zeitung. Onder de titel ‘Geheimer Krieg’ voerde hij samen met een aantal collega’s een onderzoek uit naar de wijze waarop Duitsland betrokken is bij de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme. Bij aanvallen van Amerikaanse drones, onbemande vliegtuigen, in Jemen en Somalië bijvoorbeeld. Deze drones maken veel (burger)slachtoffers en worden aangestuurd vanuit Duitsland, vanuit een Amerikaans hoofdkwartier in de buurt van Stuttgart. Vanuit dit hoofdkwartier worden ook de dodenlijsten samengesteld voor deze drones-aanvallen, op basis van informatie van onder meer de CIA en de NSA.

Goetz ging er kijken en sprak met voormalige medewerkers. Het multimediale project ‘Geheimer Krieg’ deed behoorlijk wat stof opwaaien in Duitsland. Waarom? En hoe werd dit onderzoek aangepakt? In Argos Internationaal een vraaggesprek met John Goetz.

fragmenten