Argos

Sjoemelen met mest (deel 1)

Nederland heeft al jaren een groot mestoverschot. De afgelopen jaren zijn er steeds strengere regels gekomen voor het gebruik van mest. Hierdoor kost het vooral varkensboeren veel geld om van hun mest af te komen.

Daarom is het voor boeren verleidelijk om te frauderen. Aanstaande maandag komt de jonge mesthandelaar Niels L. weer voor de rechter. Hij gaat in hoger beroep tegen de ruim 800 boetes ter waarde van 750.000 euro voor het overtreden van de meststoffenwet.

Argos over zwarte mest en stront van goud.

Nieuwe topman NOVO

Zorginstelling NOVO die vorig jaar in het nieuws kwam na het dramatisch overlijden in Onnen van een licht verstandelijke bewoonster, betaalt forse vergoedingen aan de opgestapte - en de nieuwe bestuurder. Zo ontving de opgestapte bestuurder Jaap van der Pol bij zijn vertrek op 1 september een ontslagvergoeding van 166 duizend euro. Ook werd zijn salaris nog 4 maanden doorbetaald. De nieuwe interimbestuurder Anton Renting krijgt een door de Raad van Toezicht goedgekeurde vergoeding van 228 duizend euro per jaar, ruim meer dan premier Rutte. Volgens Jur Stavast, sinds 1 januari 2013 voorzitter van de RvT van NOVO vallen alle bedragen binnen de wettelijk toegestane regelingen: “Dat geldt zowel voor de regelingen die destijds met van der Pol zijn vastgelegd als voor de vergoedingen aan Renting.”

De Boeken

Elke maand bespreken twee recensenten nieuwe onderzoeksjournalistieke boeken. Dit keer hebben Jutta Chorus (NRC) en Perdiep Ramesar (Trouw) zich verdiept in het net verschenen boek over voedselveiligheid Uitgebeend van Marcel van Silfhout en ze lazen alvast het nieuwe boek over de integratie van allochtone jongeren van Margalith Kleijwegt Familie is Alles, dat op 11 april zal verschijnen. Uitgebeend. Hoe veilig is ons voedsel nog? Marcel van Silfhout Uitgeverij OostenwindFamilie is alles. Onzichtbare ouders tien jaar later Margalith Kleijwegt Uitgeverij Atlas Contact (verschijnt 11 april)

fragmenten