Argos

Het zwarte gat van de Straatweg

De Amsterdamsestraatweg in Utrecht is de langste winkelstraat van Nederland. Met daarin 250 meter met grote problemen, maar liefst vijftien kappers, negen massagesalons, illegale gokkantoren, belwinkels en veel shoarmazaken.

De gemeente Utrecht bedenkt al jaren toekomstvisies, brancheplannen en strategieën voor zijn straat. Het meest recent is ‘De Ontwikkelstrategie Amsterdamsestraatweg’. Het motto is: Schoon, heel en veilig.
Maar heeft de gemeente wel voldoende instrumenten om de Straatweg te verlossen van malafide eigenaars die de randen van de wet opzoeken en er overheen gaan?
Argos over de pogingen van de gemeente Utrecht om een straat leefbaar te maken
Een onderzoek in samenwerking met het Algemeen Dagblad.

Een reportage van Joost Wilgenhof

Naar aanleiding van de berichtgeving van Argos en het AD/UN van zaterdag 5 september over de Amsterdamsestraatweg in Utrecht stelden ChristenUnie, VVD, CDA en PvdA vragen aan de verantwoordelijk wethouder. Lees hier de raadsvragen. 

de kwestie: onderzoeksjournalist achter de tralies in Azerbeidzjan

Deze week werd onderzoeksjournalist Khadya Ismayilova veroordeeld tot zevenenhalf jaar gevangenisstraf in Azerbeidzjan wegens smaad, machtsmisbruik en belastingontduiking. Precies zaken waar zij eerder op haar beurt de Azerbeidzjaanse regering in haar artikelen van beschuldigde. Ismayilova is niet de enige politieke gevangene in haar land. Azerbeidzjan heeft meer politieke gevangenen dan Rusland en Wit Rusland samen.
Wat is er aan de hand in Azerbeidzjan? Een gesprek met Margo Smit, nu Ombudsman bij de NOS, maar voorheen directeur van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en met Berber Verpoest, onderzoeksjournalist bij het Vlaamse MO* Magazine.

fragmenten