Argos

25 jaar wapenexportbeleid

25 jaar wapenexportbeleid, een debat met de dominee, de koopman en de politicus

De wereld is op veel plaatsen in oorlog. Wapenhandelaren doen goede zaken.

Nederland staat in de toptien van wapenexporterende landen. Maar dat gebeurt niet ongecontroleerd. Deze week debatteerde de Tweede kamer over het wapenexportbeleid. Er zijn criteria waaraan een land moet voldoen voordat het wapens en defensiematerieel geleverd kan krijgen. Hoe goed werken die criteria? Wordt Nederlands materieel gebruikt in de oorlog in Jemen? Wat zijn de kansen voor een Europees wapenexportbeleid?

Een debat met Bettina Tammes van Thales, producent van defensie materieel, Michiel Servaes, van de PvdA-fractie en onderzoeker Martin Broek

De Kwestie: de informatiebubble van Facebook

Je hoort het steeds vaker: mensen halen het nieuws niet meer uit de traditionele krant of het televisiejournaal, maar van het internet. Bijvoorbeeld van Facebook. Maar hoe onafhankelijk is de Facebooktijdlijn?

Ook in de politieke campagnestrijd is Facebook uitgegroeid tot een cruciaal medium. Politici proberen met nieuwe technieken een plekje op die gepersonaliseerde tijdlijn te krijgen. We praten hierover met Damian Trilling, docent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en Daphne van der Kroft, woordvoerster van de belangenorganisatie Bits of Freedom.

Lees hier ook de column van Geert-Jan Bogaerts van Berichten uit de Nieuwe Wereld.