16 april 2016

Dood bij aanhouding

Vorig jaar zomer (juni 2015) was er veel aandacht voor de dood van Mitch Henriquez. De politieagenten die hem arresteerden hadden de nekklem toegepast en Henriquez overleed door een zuurstoftekort.

De Inspectie Veiligheid en Justitie deed vervolgens onderzoek naar de training en toepassing van de nekklem door politie, Koninklijke Marechaussee en Dienst Justitiële Inrichtingen. De conclusie van de inspectie is dat de nekklem een belangrijke plaats inneemt bij het gebruik van geweld en dat verbieden daarom geen optie is. Wel moeten de onderzochte organisaties duidelijker onderscheid maken tussen diverse typen nekklem. Het rapport van de inspectie is eind maart aangeboden aan de Tweede Kamer.

In december vorig jaar zonden we een reportage uit over arrestanten die overlijden tijdens hun aanhouding en de rol die de nekklem daarbij speelt. 

Keulen. Het echte verhaal?

Het waren allemaal vluchtelingen, testosteronbommen, die onze Westerse wereld onveilig kwamen maken. Dat was een veelgehoorde reactie na de beruchte oud-en-nieuw-nacht in Keulen. Vlak na die nacht kwamen er berichten dat verschillende vrouwen waren lastig gevallen op het stationsplein in Keulen. Veel verschillende verhalen kwamen daarna naar buiten. En veel van die verhalen werden al snel weer weerlegd. Maar wat gebeurde er nu echt? Daar probeerde De Correspondent deze week antwoord op te geven. Over die feiten en de mediamythes daaromheen praten we met Maaike Goslinga van De Correspondent.

fragmenten