Argos

Pieter van Vollenhoven: “Overheid is een slecht veiligheidsregisseur”

Pieter van Vollenhoven: “Overheid is een slecht veiligheidsregisseur”

De overheid is een slecht veiligheidsregisseur, zegt Pieter van Vollenhoven. 77 Jaar is hij, en nog steeds zet hij zich in voor een veiliger maatschappij. Tot 2005 deed hij dat als voorzitter van de door hemzelf mee opgerichte Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Meer dan twintig jaar duurde het voordat die Onderzoeksraad er kwam. Van Vollenhoven heeft ervoor gevochten dat die Raad onafhankelijk zijn werk mag doen.
Nu is Van Vollenhoven voorzitter van de Stichting Maatschappij en veiligheid. En in die functie zet hij zich in voor een nieuwe onafhankelijke instantie: De Nationale Inspectie. Vandaag legt hij in Argos uit waarom zo’n Nationale Inspectie er moet komen.
                                                                               
We leggen Van Vollenhoven een aantal rampen van de laatste 15 jaar voor. Op zoek naar wat de overeenkomsten zijn. En welke les daaruit moet worden geleerd.

De Boeken

Non-fictie recensent Margalith Kleijwegt las Land zonder grenzen van de Israelische schrijver Nir Baram over zijn reis langs ‘de Groene Lijn’ op de Westelijke Jordaanoever en zijn gesprekken met Joden en Palestijnen die daar leven en de biografie van Juliana, Vorstin in een mannenwereld van Jolande Withuis. Beide boeken verschenen bij de Bezige Bij in 2016.