Wordt het demonstratierecht bedreigd?

Wordt het demonstratierecht bedreigd?

Wordt het demonstratierecht bedreigd?

Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida, werd deze week vrijgesproken door de rechtbank. Hij is in februari ten onrechte opgepakt in Amsterdam tijdens een demonstratie van zijn beweging.

Meer dan 150 arrestaties vorige maand tijdens een demonstratie in Den Haag en al eerder werden bijna 200 anti-Zwarte-Piet-demonstranten aangehouden tijdens de Sinterklaasintocht in Rotterdam. Na die massale aanhoudingen laaide de discussie op. Volgens Amnesty waren de aanhoudingen in Rotterdam onterecht en werd de demonstratievrijheid geschonden.

Hoe zit het met ons demonstratierecht? En mogen we nog wel alles zeggen?

Een  discussie met: Berend Roorda, Universitair docent en promovendus op demonstratierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, Milo Schoenmaker, burgemeester van Gouda en Otto Adang, lector openbare orde en gevaarsbeheersing aan de politieacademie.

Argos, over het recht om te demonstreren en over in welke mate dit recht beperkt wordt.

De Kwestie: Journalistieke bronbescherming in gevaar

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe wet op de Inlichtingendiensten voor het werk van onderzoeksjournalisten? Klokkenluiders en andere belangrijke tipgevers vrezen dat hun anonimiteit niet meer gewaarborgd kan blijven. Volgens Leon Willems van Free Press Unlimited is het afkalven van de journalistieke bronbescherming een bedreiging voor de democratie.