Argos

Vluchtelingenkinderen op straat door verkeerde registratie

Vluchtelingen uit Eritrea zijn in Nederland tussen wal en schip geraakt door een foutieve registratie in het Europese registratiesysteem Eurodac.

Een van hen is de 17-jarige Feven. Toen zij als 15-jarige in Italië arriveerde, schreven de Italiaanse autoriteiten haar in als volwassene. Nu is ze in Nederland en al meer dan twee jaar bezig die fout recht te zetten. Ze gaat niet naar school. Ze heeft geen recht om haar ouders te laten overkomen.
En dat allemaal omdat de Nederlandse immigratiedienst IND vasthoudt aan het interstatelijk vertrouwensbeginsel, waarbij we ervan uitgaan dat informatie uit een ander Europees land betrouwbaar is.
 
Voor het eerst spreken grote organisaties die in Italië betrokken zijn bij de registraties zich openlijk uit over de fouten die daar worden gemaakt. Ook Nederlandse organisaties zetten vraagtekens bij het beleid van de IND.
 
In de studio reageert Wil Eikelboom van de Nederlandse Vereniging voor Asieladvocaten op de bevindingen.

Lost in Europe

Argos is een van de initiatiefnemers van het project Lost in Europe, waarbij een internationaal team van onderzoeksjournalisten probeert te achterhalen wat er is gebeurd met duizenden vluchtelingenkinderen die na aankomst in Europe van de radar zijn verdwenen.
 
Deze uitzending is ondersteund met een bijdrage uit de Regeling Onderzoeksjournalistiek van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Luister hier de eerdere uitzendingen van Lost in Europe:
 
Zestig Vietnamezen verdwenen uit de beschermde opvang.
 

Op zoek naar duizenden vermiste vluchtelingenkinderen