‘Buitengesloten’, aflevering 2: Op straat

Wat gaat er mis in de hulp aan dakloze jongeren?

Het is niet altijd even zichtbaar, maar ook in een welvarend land als Nederland slapen duizenden jonge mensen op straat. Sterker nog, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn het er sinds 2009 drie keer zoveel geworden. Naar schatting hadden ruim 12 duizend jongvolwassenen in 2018 geen eigen woning. Ze slapen buiten, ‘bankhoppen’ bij familie en vrienden of verblijven langdurig in de crisisopvang. De cijfers veroorzaken een schokgolf van verontwaardiging, maar roepen ook veel vragen op. Hoe raken die jongeren dakloos? Hoe is deze groep precies over het land verdeeld?

Dat was voor Argos-redacteuren Joline Cramer en Remy van den Brand reden genoeg om op onderzoek uit te gaan. In maart begonnen zij hun project ‘Buitengesloten’. Met hulp van het publiek en in samenwerking met de journalisten van Vers Beton en OPEN Rotterdam brachten ze in kaart waar de schoen precies wringt.

En nu is er een radio-drieluik. In deel 1 maakten we kennis met Damian en ‘Amber’, twee jongeren die - zoals veel dakloze leeftijdsgenoten - een verleden hebben in jeugdzorg. In deel 2 volgen we de tocht van Damian en Amber nadat ze op straat belanden, door een jungle van regels, loketten, ambtenaren en hulpverleners. Het is de ‘systeemwereld’ waar veel zwerfjongeren langdurig in verkeren, alle actieplannen van voorgaande kabinetten ten spijt.

Wil je in contact komen met Joline en Remy? ► Volg het onderzoek.

Aandacht voor journalistieke  ‘rechercheurs’ in de regio 

In een driedelige zomerserie zetten we in Argos onderzoeksjournalistieke podcasts in het zonnetje. Er wordt veel moois gemaakt door regionale onderzoeksjournalisten en het zou zonde zijn als de rest van Nederland daar niet van kan meegenieten.    We kozen voor podcasts die in aard en methode een beetje lijken op zaken waar we in Argos mee bezig zijn of die vanwege originaliteit in de prijzen vielen.   

In de tweede aflevering bespreken we: Binnen de muren - hoe (over)leef je in de gevangenis? Journalist Marjolein Knol mocht vrijwel zonder beperkingen een half jaar rondkijken in de gevangenis Essenheem in Veenhuizen. In Argos vertelt ze over de zevendelige podcastreeks die ze maakte voor RTV Drenthe over het leven binnen de muren van ‘misschien wel de beste bajes van Nederland’.