CIA en BND luisterden voorbereiding terreuraanslagen af

Cryptoleaks deel 3

Er zijn nieuwe documenten opgedoken over Operatie Rubicon, de grote spionage-operatie van de CIA en de Duitse BND, die Argos medio februari samen met de Washington Post, het ZDF en de Zwitserse publieke omroep onthulde. De documenten gaan over de grote terreuraanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York en op het Pentagon in Washington, en over een andere aanslag in de Verenigde Staten.

Orlando Letelier, de oud-minister van Buitenlandse Zaken van Chili, was na de militaire coup van 1973 naar de Verenigde Staten gevlucht. Op 21 september 1976 werd hij samen met zijn assistente in Washington door een autobom om het leven gebracht. Bij de voorbereiding van die dubbele moord werd gebruik gemaakt van apparaten waar versleuteld mee werd gecommuniceerd. De apparaten waren geleverd door het Zwitserse bedrijf Crypto AG, maar de Amerikaanse en de Duitse afluisterdiensten hadden er stiekem achterdeurtjes ingebouwd.  In Argos deel drie van de Cryptoleaks-affaire.

Coronadagboek van IC-chef Armand Girbes

Armand Girbes is hoofd van de Intensive Care van het VuMC in Amsterdam. Hij deelt zijn zorgen sinds het begin van de Corona-uitbraak in Nederland via een audiodagboek, dat hier te beluisteren is. Vandaag deel 6. 

Aanwijzingen mensenhandel bevestigd

Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit een beschermde opvanglocatie die hen zou moeten beschermen tegen mensenhandel. Nadat Argos dit vorig jaar onthulde vroeg de complete Tweede Kamer om een onderzoek. Dat onderzoek is deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. Hoe grondig is het onderzoek gedaan? Wat is er ontdekt? En is dat door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wel netjes aan de Kamer gepresenteerd? Argos zoomt in op de voornaamste bevindingen. Ook Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar reageert op het rapport: “de aanwijzingen voor mensenhandel in Vietnamese kinderen zijn bevestigd.”