Medialogica

Den Dolder onder het vergrootglas

Sinds de moord op Anne Faber en de arrestatie van Michael P. ligt de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder onder een vergrootglas. Ieder incident leidt tot grote ongerustheid onder buurtbewoners en aandacht in de media en politiek.

Paul Ruigrok en Maud van de Reijt

Al meer dan een eeuw verblijven er psychiatrische patiënten in het Utrechtse dorp Den Dolder. De aanwezigheid van cliënten in het straatbeeld was tot voor kort een vanzelfsprekendheid voor de dorpsbewoners. Maar door de moord op Anne Faber twee jaar geleden zijn de verhoudingen in Den Dolder fors verstoord.

Hoe ervaren werknemers van de kliniek het dat er continu over hun schouder wordt meegekeken? In hoeverre klopt het beeld dat wordt geschetst als het om de risico's van de patiënten gaat? En wat betekent dit alles voor de verhouding tussen het dorp en de instelling? Medialogica spreekt hierover met direct betrokkenen, onder wie medewerkers van de kliniek, buurtbewoners en journalisten.

sprekers

Erik Masthoff

Bestuurder en psychiater van zorgorganisatie Fivoor waaronder de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder valt.

Yelle Tieleman

Journalist bij het Algemeen Dagblad.

Sophie Koek

Omgevingsmanager bij Fivoor.

Regina Schipper

Psychiater bij Fivoor in Den Dolder.

Michel van Agtmaal

Inwoner van Den Dolder. Voorstander van het bouwen van een poort tussen de wijk Duivenhorst en de kliniek om te voorkomen dat patiënten, medewerkers en bezoekers van de kliniek door de wijk lopen.

Jan van Leer

Inwoner van Den Dolder. Voormalig huisarts. Fel tegenstander van het bouwen van een hek tussen de wijk Duivenhorst en de kliniek.

Rob Zee en Jan Scherphuis

Voorzitter en vice-voorzitter van de Belangenvereniging Den Dolder en kritisch volgers van de kliniek.

Erik van den Berg en Henny Kesler

Buurtcoaches van de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder. 

achtergrondverhalen

Deze psychiater werkt in de kliniek in Den Dolder

Na de moord op Anne Faber komt de forensisch psychiatrische kliniek ‘Fivoor’ onder vuur te liggen. Het is de instelling in Den Dolder waar Michael P. is behandeld, de moordenaar van Faber. Regina Schipper is sinds 2017 psychiater in deze kliniek. We spreken haar over het werk, de voorvallen in de kliniek, de rol van de media en over de toekomst. →

Jacobine Geel over de kliniek in Den Dolder

Bestuursvoorzitter van GGZ Nederland, Jacobine Geel, vertelt wat het betekent voor de sector van de forensische psychiatrie als een instelling zo onder het vergrootglas ligt.

Blijf op de hoogte