Argos Medialogica

Kringen rondom het Hof

Het imago van koning Willem-Alexander lijkt in 2020 op te bloeien. Maar na zijn reis naar Griekenland valt het beeld van 'de verbinder' aan diggelen. In deze aflevering onderzoekt Medialogica de beeldvorming rond ons staatshoofd.

Jacco Versluis en Justine Cornelissens

Vriend en vijand loven koning Willem-Alexander voor zijn toespraak tijdens de Dodenherdenking vorig jaar. De speech op een lege Dam wordt gezien als een hoogtepunt van zijn koningschap.

Vijf maanden later volgt een dieptepunt. Terwijl zijn koninkrijk in lockdown zit, vliegt Willem-Alexander voor vakantie de Griekse zon achterna. Het gekoesterde imago van verbinder blijft in diggelen achter.

Medialogica onderzoekt de beeldvorming rond ons staatshoofd. Hoe belangrijk is het imago van de koning als het om de monarchie gaat? Wat voor rol speelt de Rijksvoorlichtingsdienst? Wat doen journalisten om hun relatie met de dienst goed te houden? Wat publiceren zij wel en wat niet?

sprekers

Menno Swart

is luchtvaartjournalist.

Wouter de Winther

is parlementair verslaggever bij De Telegraaf.

Sam Hoevenaar

is journalist voor LINDA.nl en SBS.

 

Rick Evers

is royaltyjournalist.

Justine Marcella

is hoofdredacteur van Vorsten.

Marc van der Linden

is royaltyjournalist.

Youp van 't Hek

is cabaratier. In zijn column in het NRC liet hij de speedboot van de koning maandenlang terugkomen.

achtergrondverhalen

De speedboot van de koning

In de zomer van 2020 vaart koning Willem-Alexander op zijn nieuwe speedboot van twee miljoen euro. De boot leidt tot discussie in Nederland en trekt ook de aandacht van cabaretier en columnist Youp van ’t Hek. Hij komt er maandenlang op terug in zijn column voor het NRC Handelsblad. Wat hem opvalt: de reacties die hij nu krijgt op grappen over het koningshuis zijn anders dan vroeger. 

Blijf op de hoogte