Argos Medialogica

Kriebels in de Onderbuik

Als begin dit jaar de Week van de Lentekriebels wordt georganiseerd, meent een groep bezorgde ouders dat seksuele vorming op basisscholen schadelijk voor kinderen is. De stellige bewering leidt tot verhitte discussies aan talkshowtafels, op sociale media en in de Tweede Kamer. Argos Medialogica ontleedt hoe de emoties rond de week zo hoog hebben kunnen oplopen.

Martine Braam en Rosalyn Saab
Vrijdag 15 december om 22:15 uur op NPO 2

De Week van de Lentekriebels is bedoeld om kinderen in het basisonderwijs te leren over relaties, seksualiteit en weerbaarheid. Scholen die meedoen, kunnen zelf kiezen hoe ze de week invullen; met een theaterstuk, een eigen lesmethode of een erkend lespakket. Al achttien jaar wordt de week zonder noemenswaardige problemen georganiseerd. Maar dit jaar ontstaat er plots ophef over de inhoud van het lespakket van Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit.

Onder bezorgde ouders doen allerlei aannames de ronde. Kinderen van vier jaar oud zouden leren hoe ze moeten pijpen en wat een trio is. De lessen zouden hiermee volgens de critici bijdragen aan het seksualiseren van kinderen en het normaliseren van pedofilie. Een onjuist beeld is gecreëerd. De lessen zijn juist bedoeld om kinderen weerbaarder te maken. 

De ophef rond de week leidt tot klagende politici, bezorgde ouders en spoedbijeenkomsten op scholen. Ook wordt de commotie landelijk nieuws, waarbij feit en fictie soms moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden. Het leidt ertoe dat seksuele vorming op basisscholen in zijn geheel onder druk is komen te staan. 

sprekers

Belle Barbé

is pedagoog gespecialiseerd in seksuele opvoeding.

Ernst van den Hemel

is religiewetenschapper.

Josien Branbergen

is directeur van basisschool De Regenboog.

Luc Lauwers

is medewerker bij Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit.

 

Neil Datta

is de oprichter van EPF, European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights.

Rianne Roes

is systeemtherapeut.

Roxane van Iperen

is jurist en auteur. Vorig jaar verscheen haar essay 'Eigen welzijn eerst'.

Wouter Jansen

is leraar op basisschool De Vlieten.

Achtergrondverhalen

De mediastorm rond de Week van de lentekriebels

Hoe konden de emoties rond de Week van de Lentekriebels zo hoog oplopen? We spreken Medialogica-makers Martine Braam en Rosalyn Saab die de afgelopen maanden op zoek gingen naar een antwoord op deze vraag. 'Tijdens ons onderzoek ontstond in Franstalig België ook rumoer. Daar was het alleen een stuk heftiger, omdat er zelfs scholen in brand zijn gestoken. We zagen ook een grote rol voor onjuiste informatie en uit de context getrokken feiten. Dat was een belangrijke reden om door te gaan met ons onderzoek.'

Week van de lentekriebels in De Avondshow met Arjen Lubach

Er is kritiek op de seksuele voorlichting op basisscholen vanuit conservatieve hoek. Waar baseren zij zich op? Arjen Lubach duikt in 'De Avondshow met Arjen Lubach' via de waan van de dag langs inspirerende gasten tot op de bodem van het nieuws.

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica