Hoe het falend puntensysteem hand in hand gaat met intimidatie

Huurleed

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de woningnood niet zo groot geweest als nu. Exploderende prijzen en een schrijnend tekort aan huizen raken niet alleen kopers, ook huurders zijn de dupe.

Nordin Lasfar, Reinier Tromp, Brigitte Borm, Hansje van de Beek.

Veel huurders op de particuliere woonmarkt betalen maandelijks meer dan volgens het puntensysteem van de overheid is toegestaan. Huurders die bij de Huurcommissie hun recht halen, krijgen regelmatig te maken met intimidatie door hun verhuurder. De huisbazen proberen zo te bewerkstelligen dat huurders hun zaak weer intrekken.

Ook Robert Tillema, die een studio huurt in Groningen, overkomt dit als hij een procedure bij de Huurcommissie start om huurverlaging af te dwingen. Inmiddels heeft hij een camera opgehangen in zijn eigen woonkamer. Zo hoopt hij bewijs te hebben indien zijn huisbaas hem lastigvalt.

Om woekerprijzen te voorkomen bestaat in Nederland het woningwaarderingsstelsel. Dit puntensysteem schrijft voor hoeveel huur verhuurders maximaal mogen vragen voor een woning of kamer. Althans, dat is de papieren werkelijkheid.   

In praktijk negeren particuliere verhuurders op grote schaal dit puntenstelsel, blijkt uit dataonderzoek van Argos. Datajournalist Reinier Tromp analyseerde alle kamers aangeboden in september op het verhuurplatform Kamernet. Acht op de tien aangeboden kamers blijken te duur. Gemiddeld vragen verhuurders bijna 150 euro meer dan de wettelijk toegestane huurprijs.

In deze video duiken we in het puntensysteem voor huurprijzen, en waarom dit zo slecht wordt nageleefd. Werkt dit systeem nog wel, en zo niet, waar gaat het mis?