Corona is slecht voor de geestelijke gezondheid van iedereen, maar vooral jongeren raken in toenemende mate hevig in de stress van de voortdurende lockdown.

Corona is slecht voor de geestelijke gezondheid van iedereen, maar vooral jongeren raken in toenemende mate hevig in de stress van de voortdurende lockdown.

De crisisdiensten (Intensive Care van de GGZ) draaien overuren, maar na een acute situatie staat een kind er vaak weer alleen voor, op een ellenlange wachtlijst.

We vragen jeugdpsychiater Olivier van Strien, geneesheer-directeur van Kenter Jeugdzorg in Noord- Holland of ‘code zwart’ inderdaad aanstaande in de jeugdpsychiatrie en wat er moet gebeuren om het tij te keren?

Zaterdag 17 april, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Olivier van Strien

Jeugdpsychiater & geneesheer-directeur Kenter Jeugdzorg

achtergrondverhalen

Het aantal kinderen dat niet thuis opgroeit stijgt nog steeds

Met de Jeugdwet van 2015 werd besloten dat minder kinderen uithuisgeplaatst moesten worden. Toch is het aantal kinderen dat jaarlijks uithuisgeplaatst wordt, sinds die tijd toegenomen. In Argos vertelt alleenstaande moeder Chantal (niet haar echte naam) hoe haar drie kinderen een jaar geleden met spoed uithuisgeplaatst werden.

‘Kinderen hebben niets aan overhead’

De marktwerking in de jeugdzorg zorgt er mede voor dat kinderen en hun ouders niet, onvoldoende of te laat worden geholpen. Dat vindt Annemiek Harder, bijzonder hoogleraar Wetenschappelijk onderbouwde Jeugdzorg en Onderwijs aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Argos sprak met haar.

Stella’s sterrenhemel

Stella was tien jaar oud, toen ze uithuisgeplaatst werd. Weg van haar moeder en haar oudere broer. Ze kwam terecht in een instelling tussen veel oudere kinderen en had het er moeilijk. ‘Ik moest me er letterlijk invechten.’ Elke dag wenste ze dat ze terug kon naar huis. Hoe is het voor een kind om uithuisgeplaatst te worden? Stella vertelt.