Lood is hartstikke lekker spul om mee te werken. Het is onderhoudsarm, stevig doch buigbaar - en het lekt niet. Nadeel: het is giftig. Aldus zit het niet meer in de benzine en zijn waterleidingen nu van koper, in plaats van lood. Althans, de meeste waterleidingen. Want in oude woningen, kúnnen nog – gedeeltelijk – loden leidingen liggen.

Dat is een probleem, zeggen Fred Woudenberg van de GGD Amsterdam en wethouder Laurens Ivens van Amsterdam.

Hoe dat kan dat die laatste loodjes maar niet verdwijnen, onderzochten Emiel Woutersen en Thomas Muntz van onderzoeksjournalistiek platform Investico in samenwerking met Argos.

Zaterdag 1 mei, 14 uur, NPO Radio 1

Update 12 juli 2021

De Huurcommissie heeft een wijziging aangebracht in het landelijk huurbeleid. Huurders hebben een extra middel om loden leidingen aan te tonen in hun huidige woning. Ze mogen vanaf nu ook een foto van de leidingen maken. Eerder voldeed alleen een loodtest van het drinkwater.

Het is daarmee makkelijker voor huurders om een procedure in te dienen. Wanneer verhuurders weigeren om de loden leidingen te vervangen, krijgen huurders een huurkorting van zestig procent. Maar als huurders alleen een foto indienen, hoeven zij daar niet automatisch op te rekenen. Volgens de woordvoerder van de Huurcommissie hangt dit alsnog af van de situatie. En als er twijfel is over de aanwezigheid van lood, zal alsnog een loodtest moeten worden uitgevoerd.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Minister Ollongren: Huiseigenaar mag loden waterleiding verzwijgen bij verkoop

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren wil huiseigenaren niet verplichten om loden drinkwaterleidingen in hun huis te vervangen, of bij verkoop te melden dat zulke leidingen zich in het huis bevinden.