Argos

Morele schade op de Intensive Care

Met code zwart als dreigend vooruitzicht moeten verpleegkundigen en artsen steeds vaker dingen doen of laten die indruisen tegen diepgewortelde morele overtuigingen of beroepscodes. Herhaaldelijke frustratie of stress daarover leidt tot ‘morele verwondingen’.

Personeel in ziekenhuizen wordt steeds vaker ziek van hun werk. Niet alleen fysiek, doordat ze bijvoorbeeld zelf covid krijgen, maar ook burnouts en PTSS komen vaak voor. Daarnaast is morele stress tijdens de covid-periode aan de orde van de dag. Zeker op de Intensive Care. Morele schade kan op de lange duur leiden tot het verlaten van het vak.
 
Om te voorkomen dat er straks niemand meer wil of kan zorgen voor anderen, moet er veel veranderen. Verpleegkundigen zijn onmisbaar en willen graag naast meer waardering en ondersteuning, ook een grotere stem in de organisatie van hun werk en bij de keuzes die gemaakt worden in de ziekenhuizen.  
 
In Argos vertellen IC-verpleegkundigen over hun werk in de coronacrisis en over de mentale en morele stress, die ze elke dienst weer de baas moeten zien te blijven. En hoe het beter en anders moet en kan.  

Zaterdag 27 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Marijn Vriends

IC-verpleegkundige Amsterdam UMC

Simone Kok

IC-verpleegkundige Amsterdam UMC

Arjan van den Broek

IC-verpleegkundige Amphiaziekenhuis Breda

Niek Kok

Promovendus Klinische Ethiek aan het RadboudUMC

Annemiek Nooteboom

Psycholoog van de Intensive Care in het Amsterdam UMC

achtergrondverhalen

'Ik ging onderuit'

Verpleegkundige Simone Kok kampt met PTSS door zware werk op corona-afdeling

Uit cijfers die we opvroegen blijkt: bijna 1 op de 10 IC-verpleegkundigen zit nu ziek thuis. Waar die uitval door komt - een coronabesmetting of andere oorzaak - wordt niet geregistreerd door de Nederlandse Zorgautoriteit. Terwijl uit recent onderzoek blijkt dat 40% van de verpleegkundige kampt met ernstige psychische klachten.

Bekijk ook de video die we hierover maakten.

IC-verpleegkundigen in gewetensnood

Een ‘kras op de ziel’, zo omschrijft onderzoeker Niels Kok de morele schade die zorgmedewerkers op kunnen lopen als gevolg van de coronapandemie. Dagelijks moeten worden ze geconfronteerd met moeilijke ethische dillema’s, vooral op de Intensive Care. Op termijn kan dit leiden tot een vlucht van personeel, terwijl de tekorten al nijpend zijn.