Argos

Onderzoek naar Nederlandse IS’ers te terughoudend

De grondleggers van het Team Internationale Misdrijven (TIM), voormalig staatssecretaris van Justitie Fred Teeven en oud-teamleider Martijn van de Beek, zijn kritisch over de werkwijze van het TIM op dit moment. Zij zeggen dat de politie en het openbaar ministerie veel meer kunnen doen om Nederlandse IS-verdachten te vervolgen voor misdrijven tegen de Jezidi-bevolking.

Ellen van den Berg & Eric Arends

Teeven en Van de Beek hadden tussen 2003 en 2006 samen de leiding bij de opsporing en vervolging van oorlogsmisdadigers uit diverse delen van de wereld - Teeven als officier van justitie, Van de Beek als politieleider van het TIM.
 
Drie weken geleden meldden diverse onderzoeksorganisaties in Argos dat meerdere Nederlandse IS-leden mogelijk betrokken zijn geweest bij de ernstige misdaden in 2014 tegen de Jezidi-bevolking in Noord-Irak.
 
Komende week, op 17 februari, is er een rondetafelgesprek over de situatie van de Jezidi’s, Kamerleden worden bijgepraat door experts.

Zaterdag 12 februari, 14 uur, NPO Radio 1

Reactie OM en TIM

Voorafgaand aan de uitzending heeft Argos de kritiek voorgelegd aan het OM en het Team Internationale misdrijven van de politie. In een gezamenlijke reactie stellen beide partijen:

'Het TIM en het OM hebben Internationale Misdrijven tegen Jezidi’s hoog op de agenda staan en we zien voldoende aanknopingspunten in het onderzoek naar eventuele Nederlandse daders. Over individuele zaken of onderzoeken doen we geen uitspraken. Niet alleen vanwege het belang van slachtoffers en nabestaanden, maar ook omdat een zaak de meeste kans van slagen heeft als onderzoekers en (lokale) betrokkenen hun werk in de luwte kunnen doen. Het TIM staat overigens al geruime tijd in contact met diverse organisaties die opkomen voor de belangen van Jezidi’s.'

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Fred Teeven

Voormalig staatssecretaris van Justitie (2010-2015) en oud-officier oorlogsmisdrijven bij het Team Internationale Misdrijven (TIM)

Martijn van de Beek

Martijn van de Beek, oud teamleider vanuit de politie bij het TIM. Met Teeven als officier werkzaam voor het TIM van 2003-2006. Zij brachten daders van oorlogsmisdrijven  voor de rechter als Frans van Anraat, Kouwenhoven en twee Afghaanse generaals.

achtergrondverhalen

‘Meer Nederlandse IS’ers betrokken bij genocide Jezidi’s’

Meerdere Nederlandse jihadisten namen deel aan misdaden tegen de Jezidi’s in Syrië en Irak. Dat stellen twee onderzoeksorganisaties die in de regio getuigenissen verzamelen van slachtoffers tegenover Argos. Tot nu toe was slechts één geval bekend.

Hoe gevaarlijk zijn de Nederlandse IS-vrouwen?

De druk om Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen uit kampen in Syrië terug te halen, neemt toe. Wat weten we van deze vrouwen en zijn ze echt veel minder gevaarlijk dan de mannelijke strijders?