onderzoeksjournalisten over het vak

Luizen in de Pels: Ruben en Marieke Brugnera

In de laatste aflevering van onze zomerserie Luizen in de Pels zijn niet een, maar twee onderzoeksjournalisten te gast: de Vlaamse Ruben en Marieke Brugnera.

Ze werkten als vrijwilliger bij Poverello, een van de belangrijkste Vlaamse liefdadigheidsinstellingen en stuitten tijdens het rondbrengen van de koffie op een enorme mysterieuze berg geld. En dat terwijl de daklozen uiterst sober werden opgevangen. Het onderzoek werd beloond met de Loep, de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Ruben en Marieke Brugnera zijn twee Vlaamse freelance onderzoeksjournalisten die de moeilijke dossiers niet schuwen. Van undercoverjournalistiek bij een liefdadigheidsinstelling tot waarheidsvinding in een kindermisbruikzaak.

Hoe ga je te werk als je eerst ergens werkt en plotseling de rol van journalist moet aannemen? Hoe traceerden ze de geldstromen van Poverello? En hoewel bij kindermisbruik in combinatie met echtscheidingen bij veel journalisten spontaan de rode vlag omhoog gaat, besloten zij de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Hoe werken broer en zus samen om de waarheid boven tafel te krijgen in deze heikele dossiers?

Bekijk de publicaties van Ruben en Marieke: 

Zaterdag 26 augustus, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

dossier

Johan Vollenbroek

zomer 2023

In de zomerrubriek Luizen in de Pels is dit keer geen onderzoeksjournalist, maar ‘activist’ te gast. Johan Vollenbroek ‘stikstofstrijder des Vaderlands’ is een echte luis in de pels van de overheid, de veeteeltlobby en industrie.

Wubby Luyendijk

zomer 2023

Onze derde gast in de zomerserie Luizen in de Pels is Wubby Luyendijk. Luyendijk is onderzoeksjournalist bij de NRC, en niet zomaar eentje. Als 'primus inter pares' geeft zij leiding aan de omvangrijke, zwaar bezette onderzoeksredactie van de krant. Onlangs won zij De Loep (de Vlaams-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek) voor een samenwerking met het Dagblad van het Noorden, nagenoeg exact tien jaar nadat zij voor het eerst de gaswinning in Groningen onderzocht.

Thomas Muntz

zomer 2023

In de tweede aflevering van onze serie ‘Luizen in de Pels’, is Thomas Muntz te gast. Hij is sinds ruim een jaar hoofdredacteur van onderzoekplatform Investico. Investico bestaat ruim tien jaar en is een non-profitorganisatie die bewust de samenwerking zoekt met journalistieke organisaties om onderzoek van de grond te krijgen.

Tim Hofman

zomer 2023

In de eerste aflevering van de Argos zomerserie Luizen in de Pels 2023 is programmamaker Tim Hofman te gast. Hofman won afgelopen jaar zo ongeveer elke journalistieke prijs. Hij werd uitgeroepen tot Journalist van het Jaar en zijn programma #BOOS won naar aanleiding van de aflevering over het grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland de Zilveren Nipkowschijf en De Tegel in de categorie Onderzoek. 

Meer Luizen in de Pels

In de serie van Argos ‘Luizen in de Pels’ vertellen collega onderzoekjournalisten over hun werk, hun scoops en hun werkmethode. Argos besteedt uitgebreid aandacht aan het vak van de onderzoeksjournalistiek. Waartoe dient het? Wie zijn de mensen achter al die onthullingen? Welke journalistieke keuzes hebben zij gemaakt? Wat zijn hun successen? Maar ook: waar kan het beter?