Argos

De houdbaarheid van de ouderenzorg

Zo lang mogelijk thuis wonen als je oud bent: de overheid heeft er de laatste tien jaar actief op ingezet. Want het is wat mensen willen, is de gedachte. Maar gedwongen langer thuis wonen is eerst en vooral een bezuinigingsmaatregel. Hoe pakt dit beleid uit in de praktijk? En is het wel echt goedkoper?

Door: Judith Konijn

Voor de één is het een prettig idee om in de vertrouwde omgeving verzorgd te worden. Maar er is ook een groep ouderen die tussen wal en schip valt. Voor hen is de juiste zorg niet goed te organiseren thuis. En wat als je geen sociaal netwerk hebt? Geen mantelzorgers, familie of betrokken buren. Wie helpt je dan? Maatschappelijk werkers en wijkverpleegkundigen uit het hele land schetsen een beeld van verwaarlozing en eenzaamheid van die specifieke groep en maken zich zorgen. Zij zien steeds meer mensen die wel verpleeghuiszorg nodig hebben, maar waar geen plek voor is.

Samen met Follow the Money onderzocht Argos het beleid rond het langer thuis wonen van ouderen. We spraken met tientallen mensen uit de verzorging, en daarnaast met wetenschappers, toezichthouders en beleidsmakers. In Argos de resultaten van dit onderzoek en verhalen uit de praktijk.

Abonneer je op Argos-podcast

De tweewekelijkse aflevering van Argos is ook te beluisteren via verschillende podcast-apps. NPO LuisterSpotify ► Google Podcast ► Radio 1-app

sprekers

Monique van Dijk

Wijkverpleegkundige bij Buurtzorg in Amsterdam Centrum

Karin Winnubst

Wijkverpleegkundige bij Buurtzorg in Amsterdam Centrum

Bram Wouterse

Gezondheidseconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

 

Judith van der Iest

Maatschappelijk werker bij Buurtteam Amsterdam Centrum

 

Judith Konijn

Onderzoeksjournalist Argos

 

Jolien de Vries

Onderzoeksjournalist Follow the Money

achtergrond

Kwetsbare ouderen ondanks recht op verpleeghuisplek vaker gedwongen thuis

nieuws

Om zorgkosten te besparen wil de overheid dat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Door de vergrijzing zal het aantal ouderen dat thuis intensieve zorg nodig heeft tot 2040 bijna verdubbelen. Naar schatting moeten dan 145 duizend mensen thuis verpleegd worden. Maar een groeiende groep kwetsbare ouderen krijgt nu al niet voldoende zorg in de thuissituatie, ondanks dat zij daar wettelijk recht op hebben. Zorgverleners die Argos en Follow the Money spraken, zien steeds meer schrijnende situaties.

Het Filosofisch Kwintet: Gezondheidsdrift

HUMAN

Risico’s zijn er om uit te sluiten, gezondheid is er om te optimaliseren. We hebben de dood weliswaar (nog) niet bezworen, maar we doen wat we kunnen. In de derde aflevering van dit twaalfde seizoen van Het Filosofisch Kwintet onderzoekt Clairy Polak met haar gasten hoe we ons moeten verhouden tot gezondheidsdrift.

Metropolis: Wat doen we met Opa en Oma?

HUMAN

Hoe leven ouderen in de rest van de wereld? Wie zorgt er voor ze? Correspondent Jasvinder (India) gaat naar Vrindavan, de 'stad van de weduwen'. Hier kun je als oude vrouw terecht als niemand voor je wil zorgen of als je verstoten en onterfd bent. In het stadje Salash (Bulgarije) wonen alleen nog ouderen. Hun kinderen zijn allemaal naar de stad of het buitenland getrokken. Gelukkig krijgen ze af en toe bezoek van vlotte twintigers. Als oma's in Burkina Faso weduwe worden, krijgen ze een aantal van de kleindochters. Fadima is dan ook erg blij met de vier kleindochters die voor haar zorgen.

Tegenlicht: Samen grijs worden

VPRO

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Hoe zorgen we voor de groeiende groep 'krasse knarren' van nu en later? VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen.

Kanaal Sociaal

HUMAN

Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Of we het willen of niet, mantelzorg is de hoeksteen van ons zorgsysteem. Voor de zesdelige documentaireserie Kanaal Sociaal strijken regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas meer dan een jaar lang neer in Deventer, met zijn zo diverse bevolking. Zij volgen de levens van zes Deventenaren die voor een dierbare zorgen.