Argos

De omstreden Nederlandse wapenexport aan Israël voor de rechter

Maandag 12 februari horen we of Nederland onderdelen voor het jachtvliegtuig F-35 aan Israël mag leveren of toch niet. Volgens drie organisaties (Oxfam Novib, Pax en The Rights Forum) worden de toestellen ingezet bij schendingen van het internationaal recht in de oorlog die Israël in de Gazastrook voert. En Nederland mag volgens de eigen regelgeving in dergelijke gevallen niet exporteren. De drie organisaties spanden een kort geding aan en maandag is de uitspraak in hoger beroep.

Door: Rik Delhaas

Hoe zit dat met die exportvergunningen voor wapentuig en is er met deze Algemene Vergunning voor de onderdelen van de F-35 niet iets merkwaardigs aan de hand? Argos vroeg het aan wapenhandel-expert Frank Slijper van vredesorganisatie PAX.

Abonneer je op Argos-podcast

De tweewekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via NPO LuisterSpotify ► Google Podcast ► Radio 1-app

sprekers

Frank Slijper

Deskundige wapenhandel

Rik Delhaas

Onderzoeksjournalist Argos

 

achtergrond

Mensenrechtentoets uitbesteed bij versoepeling wapenexport

Tijdens het zomerreces, toen het kabinet Rutte IV al lang en breed demissionair was, kwam de regering met een brief om het Nederlandse wapenexportbeleid te versoepelen. Het demissionair kabinet noemde het ‘Europese convergentie van het wapenexportbeleid’. Maar wat betekent dat nou precies en waarom zou Nederland van hun strikte ‘mensenrechtentoets’ af willen?

25 jaar wapenexportbeleid, een debat

De wereld is op veel plaatsen in oorlog. Wapenhandelaren doen goede zaken.Nederland staat in de toptien van wapenexporterende landen. Maar dat gebeurt niet ongecontroleerd. Deze week debatteerde de Tweede kamer over het wapenexportbeleid. Er zijn criteria waaraan een land moet voldoen voordat het wapens en defensiematerieel geleverd kan krijgen. Hoe goed werken die criteria? Wordt Nederlands materieel gebruikt in de oorlog in Jemen? Wat zijn de kansen voor een Europees wapenexportbeleid? Een debat met Bettina Tammes van Thales, producent van defensie materieel, Michiel Servaes, van de PvdA-fractie en onderzoeker Martin Broek.