Argos

De vergeten kinderen van de arbeidsmigrant

In de wijk Transvaal in Den Haag wonen veel, heel veel, arbeidsmigranten. Zeker een op de vijf bewoners komt uit Midden- of Oost-Europa. Velen van hen wonen en werken in slechte omstandigheden. In de kassen in het Westland plukken zij tomaten, paprika’s en komkommers voor een laag salaris, soms zelfs onder het minimumloon.

Door: Hansje van de Beek

Steeds vaker verhuizen hun kinderen ook mee naar Nederland. Met name over de Bulgaarse kinderen zijn de zorgen groot. De omstandigheden waarin hun ouders verkeren hebben grote invloed op hen. Zij leven ongezonder en komen moeilijker mee op school dan Nederlandse kinderen. In Argos een reportage vanuit de wijk Transvaal over de kinderen van de arbeidsmigranten.

Lees hier aanvullende informatie uit de rapporten

rapporten

Zorgen om kinderen uit Midden- en Oost-Europese EU-landen van het landelijk expertisecentrum Pharos

https://www.pharos.nl/kennisbank/zorgen-om-kinderen-uit-midden-en-oost-europese-eu-landen/

 

Poolse en Bulgaarse kinderen in Nederland van het Kennisplatform Integratie & Samenleving

https://www.kis.nl/sites/default/files/2022-08/poolse-bulgaarse-ouders-kinderen-in-nederland.pdf

Abonneer je op Argos-podcast

De tweewekelijkse aflevering van Argos is ook te beluisteren via verschillende podcast-apps. NPO LuisterSpotify ► Google Podcast ► Radio 1-app

sprekers

Monique van den Berg

Programmadirecteur arbeidsmigranten bij gemeente Den Haag

Vincent Wanschers

Adjunct-directeur op basisschool de Springbok International 

Rasho Rashev

Brugfunctionaris in Den Haag

 

Nicoline Mingels-Buijk

Docent groep 1-2 basisschool de Springbok International

 

Hansje van de Beek

Onderzoeksjournalist Argos

achtergrond

Het ongehoorde kind

Argos TV

In Nederland hebben we jeugdzorg voor kinderen met wie het niet goed gaat. Omdat ze vastlopen op school, of ouders hebben die in een moeilijke scheiding liggen. Of omdat ze hele nare dingen hebben meegemaakt. Maar wat als je ouders de Nederlandse taal nog niet spreken? En de mensen die je moeten helpen jou en je ouders niet verstaan?

‘Gebrek aan tolken in de jeugdzorg brengt kinderen onnodig schade toe’

Argos

Hulpverleners in de jeugdzorg hebben geregeld te kampen met taalbarrières. En dat zorgt er voor dat kinderen van wie de ouders de taal niet goed machtig zijn, niet goed geholpen kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksjournalistieke programma Argos, dat de afgelopen maanden met tientallen organisaties en hulpverleners die verantwoordelijk zijn voor de zorg voor kinderen sprak.