Argos

Suikerpatiënten

Argos

Suikerpatiënten

Vijf jonge diabetes patiënten zijn blijvend invalide geworden door het gebruik van Humane Insuline. Door een onverwacht snelle daling van de bloedsuikerspiegel raakten ze in coma en liepen daarbij een hersenbeschadiging op. Dit is een gevolg van het gebruik van humane insuline.
Een aantal diabetespatiënten heeft last van bijwerkingen van deze humane insuline. Probleem is dat het bedrijf, die het medicijn importeert, Novo Nordisk, gestopt is met de import van dierlijke insuline, wat voor sommige suikerpatiënten 'beter' is.
Novo Nordisk maakt voor deze suikerpatiënten een uitzondering en importeert via Denemarken voor hen nog wel dierlijke Insuline. Het bedrijf kan geen garanties geven dat het dit blijft doen. Dat dierlijke Insuline weer in Nederland op de markt komt lijkt uitgesloten. Want Novo Nordisk is niet van zins miljoenen te betalen om het geneesmiddel weer geregistreerd te krijgen.
De Diabetes Vereniging Nederland lijkt weinig te doen voor diabetespatiënten die niet wel varen bij humane Insuline.

------
Persbericht:
Vijf jonge diabetespatiënten door gebruik van humane insuline blijvend invalide

Vijf jonge diabetespatiënten zijn blijvend invalide geworden door het gebruik van humane insuline. Door het niet voelen aankomen van een hypo, een onverwacht snelle daling van de bloedsuikerspiegel, raakten zij in coma en liepen daarbij een hersenbeschadiging op. Dit zegt de internist H.F. Dankmeijer in Argos, dat deze week over problemen met dierlijke en humane insuline gaat. In hetzelfde programma wil medisch adviseur H. Dalenoord van het bedrijf Novo Nordisk niet zeggen of dierlijke insuline in Nederland en de rest van Europa verkrijgbaar blijft.

Internist Dankmeijer, die verbonden is aan het Diabetencentrum in Bilthoven, vertelt dat ongeveer 4500 diabetici ernstige bijwerkingen ondervinden door het gebruik van humane insuline. Zij kunnen hun hypo's (daling van de bloedsuikerspiegel) niet aanvoelen en kunnen plotseling buiten bewustzijn raken. "Het is een hele trieste ontwikkeling voor een aantal jonge mensen tussen de 17 en 19 jaar, die hierdoor als het ware voor hun leven lang geïnvalideerd zijn", zegt Dankmeijer.
In Nederland is de markt voor insuline voor negentig procent in handen van het bedrijf Novo Nordisk in Zoeterwoude. Het bedrijf heeft eenzijdig vanwege financiële redenen de dierlijke insuline van de Nederlandse markt teruggetrokken. In andere landen, Duitsland en Engeland, is de dierlijke insuline nog wel makkelijk te krijgen. Medisch adviseur H. Dalenoord van Novo Nordisk erkent dat sommige diabetici problemen hebben met humane insuline. En voor hen maakt Novo Nordisk een uitzondering. Zij krijgen, via een ingewikkelde omweg, vanuit Denemarken de dierlijke insuline toegestuurd. Dalenoord zegt over de verkrijgbaarheid van de dierlijke insuline op termijn: "Het is niet te zeggen hoe lang de beschikbaarheid van de dierlijke insuline gegarandeerd is."
In het radioprogramma ARGOS vertelt diabetes-patiënte Maaike Eikema dat ze teleurgesteld is over de rol van de Diabetes Vereniging Nederland (DVN). Zij kreeg geen enkele steun van de vereniging bij haar strijd voor de verkrijgbaarheid van dierlijke insuline. Bovendien beschuldigt Eikema de Diabetes Vereniging Nederland ervan "dat zij naar de pijpen dansen van de industrie." De Diabetesvereniging ontvangt jaarlijks een ton van Novo Nordisk, het farmaceutisch bedrijf dat de Nederlandse insulinemarkt beheerst. "De Diabetes Vereniging Nederland wordt zoet gehouden met het geld van Novo Nordisk. Ik vind dat je patiënten niet kunt helpen als je geld van een fabrikant aanneemt. Dat is Godsonmogelijk, iedereen heeft zijn eigen belang."
Voorzitter Wientjens van DVN wijst de beschuldigingen van de hand. "Onze jaarlijkse begroting heeft een omvang van 3,7 miljoen gulden, 1 ton krijgen wij van Novo Nordisk. Er is geen enkele correlatie. En het houdt niet in dat wij hiervoor een tegenprestatie zouden moeten leveren."


------------
Inleidende teksten:

Tekst 1
Een oneindige lijst met bijwerkingen. Bijwerkingen die zijn ontstaan door het gebruik van humane insuline. Naar schatting 4500 suikerpatiënten hebben grote problemen met dit nieuwe medicijn. Een alternatief is er niet. Terugkeer naar dierlijke insuline, het medicijn dat zij vroeger gebruikten, is niet meer mogelijk. Domweg omdat het er niet meer is.
Het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk, dat de Nederlandse insuline-markt beheerst, heeft de dierlijke insuline van de Nederlandse markt teruggetrokken.
Argos vandaag over de macht van de farmaceutische industrie. Over de horigheid van de medisch specialisten en de strijd van suikerpatiënten voor een leefbaar bestaan.

Mevrouw Kalshoven is al 45 jaar diabetespatiënt. Na veertig jaar dierlijke insuline te hebben gebruikt, schakelt zij in 1989 noodgedwongen over op humane insuline. En dan gaat het mis. Mevrouw Kalshoven heeft zelf niet in de gaten dat ze zich vreemd gaat gedragen. Maar haar man ziet haar met de dag veranderen.

tekst 2.
Mevrouw Peels, een van de suikerpatiënten met klachten over humane insuline. Bij gebruik van dit middel voelt zij - net als veel andere patiënten, de zogenoemde hypo's niet meer aankomen. Het lichaam waarschuwt dan niet meer als de bloedsuikerspiegel tot een gevaarlijk niveau daalt. De patiënt kan dan van het ene op het andere moment buiten bewustzijn raken. De mensen die wij spreken, leggen een duidelijk verband tussen die klachten en het gebruik van humane insuline.
Erik Dankmeijer is internist en is als een van de weinigen in Nederland gespecialiseerd in suikerziekte. In 1988 richt hij het Diabetisch Centrum in Bilthoven op. Hij bevestigt dat patiënten problemen kunnen krijgen bij het gebruik van humane insuline.

Tekst 3
Maaike Eikema schrijft ten einde raad een brief aan het ziekenfonds. Ze heeft al 40 jaar diabetes. En na vier jaar problemen met humane insuline, is ze het spuugzat. Ze wil haar dierlijke insuline terug. Maar dat is niet zo eenvoudig. Geen enkele internist die ze raadpleegt, neemt haar klachten serieus. Bovendien is het volgens de internisten onmogelijk om in Nederland aan dierlijke insuline te komen. Maar na bemiddeling van het ziekenfonds lukt het Eikema wel. Speciaal voor haar zal er dierlijke insuline worden geïmporteerd. Haar internist vertelt het goede nieuws.

Tekst 4
Noor Burgers is vanaf 1964 suikerpatiënt. Ondanks haar ziekte functioneerde ze heel normaal. Totdat zij in 1980 in een Nijmeegs ziekenhuis werd opgenomen voor een gynaecologische operatie. Vanwege haar suikerziekte kreeg ze ook begeleiding van de afdeling Interne Geneeskunde van het ziekenhuis.

Tekst 5
Noor Burgers kreeg haar oude insuline terug, ging naar huis en kwam er in een paar weken weer boven op. Maar nu, in 1995, is ze nog maar een schim van de vrouw van toen. Ze is onder andere haar schildklierfunctie kwijt. De lijdensweg begon in mei 1986, toen ze haar huisarts om een nieuw recept voor haar oude vertrouwde insuline vroeg.

Tekst 6
Noor Burgers is nooit meer de oude geworden. Inmiddels is wel vastgesteld dat ze inderdaad allergisch is voor humane insuline.
Internist Dankmeijer van het Diabetescentrum in Bilthoven noemt de houding van veel van zijn collega's schandalig en hautain. Dankmeijer is een van de weinige internisten die de klachten van suikerpatiënten over humane insuline wel serieus nemen. Hij is ervan overtuigd dat humane insuline een allergische reactie opwekt bij sommige suikerpatiënten . Naar schatting ongeveer 5 procent van alle diabetici, zo'n 4500 mensen.
Hij vindt het onbegrijpelijk dat dierlijke insuline alleen in Nederland niet meer verkrijgbaar is. Want in andere landen levert de farmaceutische industrie nog wel dierlijke insuline.
Is daar vaak zelfs toe verplicht.

Tekst 7
Han Dalenoord, medisch adviseur van het Novo Nordisk leidt ons rond in het magazijn. Dierlijke insuline ligt niet in de Nederlandse magazijnen, simpelweg omdat Novo Nordisk in 1989 de registratie van dit medicijn uit het geneesmiddelenregister heeft teruggetrokken. In buitenland produceert Novo de dierlijke insuline nog wel. Novo Nordisk is niet van plan dierlijk insuline opnieuw in Nederland op de markt te brengen. Slechts in een heel enkel geval wil het bedrijf een uitzondering maken.

Tekst 8
Woordvoerder Dalenoord van het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk dat in Nederland 90 procent van de insulinehandel in handen heeft. Opnieuw registreren van dierlijke insuline kost 350 miljoen gulden, vertelt hij later. Dat heeft het bedrijf er niet voor over.
Na het interview biedt de voorlichter van Novo Nordisk de verslaggeefster een afscheidspresentje aan, een horloge in een mooi doosje. "Maakt u zich geen zorgen, wij willen u echt niet omkopen", zegt de voorlichter met een stralende lach. "Wij laten bezoekers niet graag met lege handen vertrekken".

Een aantal van de mensen die problemen hebben met humane insuline zoekt steun bij de Diabetesvereniging Nederland, de belangenorganisatie van diabetespatiënten. Ook Maayke Eikema. Maar het levert allemaal niet zoveel op.

Tekst 9
Het eigen onderzoek naar problemen rond humane insuline dat de diabetesvereniging liet uitvoeren is deze week afgerond. Van de 167 mensen die reageerden op een oproep in het diabetesblad blijkt een derde last te hebben van het niet voelen aankomen van hypo's, vertelt onderzoeker Frank Snoek. Een kleine groep brengt dat in verband met dierlijke insuline.
Snoek

advertentie