Argos

Nederlanders en moslims

Argos

Nederlanders en moslims

Een derde van de Nederlandse bevolking denkt dat meer dan de helft van de moslims in Nederland fundamentalist is. Terwijl het in werkelijkheid om een zeer kleine groep gaat. Bovendien wil twee derde van de Nederlandse bevolking niet verder geïnformeerd worden over het islamitische geloof. Dat blijkt uit een onderzoek van de dienst Kijk- en luisteronderzoek van de NOS. Argos gaat deze week over het beeld dat de Nederlanders hebben over de half miljoen moslims die hier wonen. Een debat met de journaliste Esmee Choco, de cultureel antropoloog Wasif Shahid en Ahmed Aboutaleb, voorlichter bij de Sociaal Economische Raad.
Wat voor beeld hebben de Nederlanders van de half miljoen moslims die in ons land wonen? Een debat met de journaliste Esmee Choho, de cultureel antropoloog Wasif Shadid en voorlichter van de SER Ahmed Aboutaleb.

--------
Inleidende teksten:

Tekst 1
Zomaar een Nederlander over de islam. De islam is inmiddels een van de grootste godsdiensten van Nederland, maar veel Nederlanders weten er nauwelijks iets vanaf. Als ze er al iets van weten, dan zijn het vooroordelen en stereotypen. Zo denkt een derde van de Nederlandse bevolking dat meer dan de helft van de moslims in Nederland fundamentalist is. Bovendien heeft twee derde van de Nederlanders geen interesse in verdere informatie over het islamitische geloof. Dat zijn een paar van de resultaten uit een enquête, uitgevoerd door de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS in opdracht van het Tv-programma 'Binnenland'.
Vreemdelingen heten kort geleden nog: Marokkanen, Turken en Iraniërs. Tegenwoordig worden ze op één grote hoop gegooid: ze heten allemaal moslims. Moslims, die steeds vaker als een bedreiging worden gezien. Niet alleen bij het publiek, maar ook onder politici. De islam als de vijand van 'onze' geciviliseerde westerse wereld.
In Argos deze week een discussie over de islam. Over de vooroordelen, stereotypen en onwetendheid. En over de oorzaken daarvan. In de studio zijn drie gasten aanwezig, alle drie moslim. Bijzonder hoogleraar Wasif Shadid, Ahmed Aboutaleb, hoofd voorlichting bij de Sociaal Economische Raad, en Esmee Choho, freelance journaliste. Maar voordat het gesprek begint, nogmaals: Nederlanders over de islam.

We onderbreken deze uitzending even voor verkeersinformatie.
In Driebergen zit:

U luistert naar Radio 1, VPRO Vrijdag. Het programma Argos. Vandaag over de Islam en over de stereotiepe denkbeelden die de Nederlander daar over heeft.
We praten met drie gasten. Alle drie moslim. Cultureel antropoloog, Wasif Shadid, freelance journalist Esmee Choho en voorlichter bij de SER, Ahmed Aboutaleb.

Ahmed Aboutaleb vertelde zojuist dat hij het de moslim gemeenschap in Nederland verwijt dat het haar ontbreekt aan gezaghebbende woordvoerders. Woordvoerders die naar buiten kunnen treden en die een ander beeld kunnen geven over de islam. Ik heb begrepen, meneer Shadid, dat u het daar niet mee eens bent.

advertentie