Argos

Zwerfmeisjes en kindhoertjes

Argos

Zwerfmeisjes en kindhoertjes

Steeds meer meisjes uit het kinderbeschermingscircuit zwerven op straat. De hulpverleningsinstanties weten zich geen raad met hen. Weggestuurd en weggelopen van huis vormen ze een makkelijke prooi voor bendes die zich bezig houden met prostitutie. In Argos vandaag een reportage over deze minderjarige meisjes op de Rotterdamse tippelzone. Over de onmacht van de jeugdhulpverlening om ze uit de prostitutie te krijgen en te houden.

-------
Inleidende teksten:

Tekst 1
Politieagent Henk Dijkgraaf loopt zijn dagelijkse ronde over de tippelzone in Rotterdam. De meeste meiden die er staan kent hij bij naam. Maar steeds vaker staan er nieuwe, zeer jonge meisjes tussen die hij nog nooit heeft gezien. Meisjes van 15, 16 jaar, daar neergezet door mannen, die ze vanachter het toegangshek van de tippelzone nauwlettend in de gaten houden. Zo'n jonge meid is een goudmijn.
Steeds meer meisjes uit het kinderbeschermingscircuit zwerven op straat. De hulpverleningsinstanties weten zich geen raad met hen. Weggestuurd of weggelopen van huis of uit een jeugdinrichting zijn ze een gemakkelijke prooi voor bendes die zich bezig houden met prostitutie. In Argos vandaag een reportage over deze minderjarige meisjes op de Rotterdamse tippelzone. Over de onmacht van de jeugdhulpverlening om ze uit de prostitutie te houden. En de onmogelijkheid om ze er vervolgens weer uit te krijgen.

Tekst
Elsa, een tenger meisje met kortgeknipt zwart haar. Op haar veertiende wordt ze door haar moeder vanuit Suriname naar haar vader in Nederland gestuurd. Vader stuurt zijn onhandelbare dochter op zijn beurt door naar een tante. Na een fikse ruzie loopt Elsa daar weg. Tientallen tehuizen heeft Elsa van binnen gezien. Nergens mocht ze blijven. Tenslotte wordt Elsa door politieagenten van de Rotterdamse tippelzone gehaald. Nieuwe meisjes op de Keilenweg worden door de politie nauwlettend in de gaten gehouden. Zeker als ze er jong uitzien.

Tekst
Elsa ziet er breekbaar uit. Zo op het eerste gezicht is het maar moeilijk voor te stellen dat ze met haar gedrag zoveel hulpverleners op de kast krijgt. Dat ze zich zo misdraagt dat ze nergens mag blijven

Tekst
Op dit moment doet de Utrechtse politie onderzoek naar een bende, die zich heeft gespecialiseerd in het ronselen van minderjarige meisjes. Meisjes uit het kinderbeschermingscircuit die op straat zwerven. Zolang het onderzoek loopt, geeft de Utrechtse politie geen commentaar. Sinds het Utrechtse onderzoek is gestart, treft Henk Dijkgraaf van de Rotterdamse politie met grote regelmaat jonge meisjes uit Utrecht aan op de Keilenweg. Ze worden door hun Marokkaanse begeleiders nu gewoon naar Rotterdam gebracht.
Dijkgraaf wil wel vertellen hoe de Utrechtse bende te werk gaat. Maar details hoeven we van hem niet te verwachten. Hij wil zijn Utrechtse collega’s niet teveel voor de voeten lopen.

Tekst
Alcira Freire bladert door haar rode multomap. Sinds enkele jaren is zij voogdes van Rosa. Op circa 30 bladzijden staat Rosa's kinderbeschermingsverleden van de afgelopen 3 jaar beschreven. Freire, werkzaam als maatschappelijk werkster bij jeugdhulp Rijnmond is inmiddels de wanhoop nabij. Rosa, nu 15 jaar, kwam op haar zevende in een pleeggezin omdat ze door haar moeder werd verwaarloosd. Toen ze 9 was sloeg de onderwijzer van haar school alarm. Rosa werd in het pleeggezin seksueel misbruikt door haar pleegbroers. Opnieuw uit huis geplaatst, kwam Rosa in het tehuizencircuit terecht. Overal is ze al geweest, nergens mocht ze blijven. Inmiddels is gebeurd waar voogdes Alcira Freire al jaren voor waarschuwt. Rosa is gesignaleerd op de Rotterdamse tippelzone.

Tekst
Soms is Alcira Freire zo wanhopig dat ze de politie toestemming geeft om Rosa maar een paar dagen op te sluiten, ook al mag de politie dat eigenlijk niet doen. 'Sociale bewaring' wordt dat genoemd.

Tekst
Voor de ingang van de tippelzone staat een file. Bumper aan bumper schuiven de auto's het terrein op. De meisjes staan aan de rand van de stoep te roken. Sommigen staan er al uren, zonder dat er een auto stopt. Links staan de travestieten, achterin de Spaanse meiden. Rechts de jonge meisjes en de verslaafden. Zo gauw de microfoon in zicht komt kijken de meiden strak de andere kant op. Iris niet, die wil wel praten. Een klein bewegelijk meisje. Het haar in een paardenstaart.

Tekst
Iris stapt in een rode auto. Achter het stuur een man van achter in de dertig. De auto rijdt de bocht om en parkeert tussen de schaamschotten. Twintig minuten later is Iris weer terug

Tekst
Iris wordt steeds feller. Een wat verlopen oudere junk met ingevallen wangen komt steeds dichter bij. Ze gaat zich met het gesprek bemoeien. Ze zegt tegen Iris: wat doe je hier. Je moet ermee stoppen.

Tekst
Door Malkus is coördinator van het prostitutie maatschappelijk werk in Rotterdam, een klein bureau dat prostituees ondersteunt. Heel af en toe lukt het haar om een meisje dat onder dwang tippelt te helpen. De meeste minderjarige meisjes constateert Malkus, zijn onbereikbaar geworden voor de hulpverlening.

Tekst
In het wat aftandse kantoor van het Rotterdamse thuislozenteam smeert Mila broodjes. Tussen twee happen door zegt ze eigenlijk wel geld te willen voor het gesprek dat we met haar hebben. Want: Voor wat, hoort wat.
Voor wat hoort wat. Het is de onvermijdelijke wet van de straat. Het is dankzij deze wet dat meisjes van 13, zoals Mila, helemaal alleen op straat overleven. Maar niet zonder prijs.

Tekst
Politieagent Dijkgraaf parkeert de auto naast het toegangshek van de tippelzone. Door de voorruit is goed te zien hoe een jongen en een meisje ruzie maken. De jongen heeft een opzichtig roze gestreept overhemd aan. Hij is nauwelijks ouder dan het meisje, een jaar of zeventien. Achttien hooguit. Ze staan ieder aan een kant van het hek druk gebaren te maken.

advertentie