Argos

Werkdruk verpleegkundigen

Argos

Werkdruk verpleegkundigen

Tienduizenden verpleegkundigen voerden eind jaren tachtig actie tegen hoge werkdruk en lage salarissen. Argos maakt ruim vijf jaar later de balans op in het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag en ontdekt dat de werkdruk absoluut niet is afgenomen. Als gevolg van de vergrijzing van de patiënten neemt het werk alleen maar toe. In de week dat de Tweede Kamer praat over de begroting van Volksgezondheid: een reportage vanaf de werkvloer.

Deze aflevering een reportage over de bezuinigingen in de gezondheidszorg die tot gevolg heeft dat de werkdruk in deze sector sterk is toegenomen. In de reportage loopt de programmamaakster een etmaal mee op afdeling C6 van het Haagse Westeinde Ziekenhuis, de afdeling interne geneeskunde waar o.a. chronisch zieken worden verzorgd, en voert zij gesprekken met verpleegkundigen, patiënten en hun familie. Er wordt o.a. ingegaan op de kans op medische fouten door de hoge werkdruk.


-----------
Inleidende teksten:

Tekst 1
Het is hectisch op afdeling C6 van het Westeinde ziekenhuis in Den Haag. Op de lange gang lopen verpleegkundigen druk heen en weer...Telefoons rinkelen, piepers piepen. Bedden worden heen en weer gereden...patiënten worden opgehaald voor onderzoek..
Het is een bijna dagelijks terugkerend beeld.
Eind jaren '80 demonstreerden tienduizenden verpleegkundigen voor hogere salarissen en vooral tegen de hoge werkdruk in de ziekenhuizen. 'Nu '91' werd opgericht, een nieuwe, strijdbare vakbond voor verpleegkundigen.

Sindsdien is er toch weer veel bezuinigd op verschillende onderdelen van de gezondheidszorg. Minister Borst van Volksgezondheid zei deze week dat haar ministerie het moet doen met een "krap jasje". En professor Van der Zwan waarschuwde eind oktober in het rapport 'Gezondheidszorg in Tel 4' dat er jaarlijks ruim 300 miljoen bij moet om de kwaliteit van gezondheidszorg te waarborgen.
De Tweede Kamer bespreekt deze week de begroting van Volksgezondheid, maar het grote thema van toen, de werkdruk, lijkt al weer vergeten. In Argos daarom juist vandaag een reportage vanaf de werkvloer. Is de werkdruk afgenomen? Argos liep een etmaal mee op afdeling C6, de afdeling interne geneeskunde, waar patiënten verblijven met ziektes, zoals nier- en darmaandoeningen en suikerziekte. Een afdeling met 68 bedden.

advertentie