Argos

Parlementair onderzoek inval Irak, en Cellentekort

Argos

Parlementair onderzoek inval Irak, en Cellentekort

ARGOS: PARLEMENTAIR ONDERZOEK INVAL IRAK
Waarom heeft Nederland de Amerikaanse inval in Irak indertijd politiek gesteund? Een parlementair onderzoek naar die vraag komt er niet, als het aan de huidige coalitiepartijen ligt. Al wekenlang is dit onderwerp van felle politieke discussie. De Partij van de Arbeid, die eigenlijk voor zo'n onderzoek is, heeft in de coalitieonderhandelingen op dit punt moeten buigen voor het CDA.
Waarom is premier Balkenende zo fanatiek tegen zo'n onderzoek, terwijl nota bene in de Verenigde Staten en Engeland dit soort onderzoeken wél hebben plaatsgevonden. Heeft hij iets te verhullen? Het formele antwoord is steeds dat zo'n onderzoek niet nodig is, omdat Nederland de inval níet zou hebben gesteund vanwege het valse vermoeden dat er in Irak massavernietigingswapens aanwezig waren, zoals de VS en Engeland, maar vanwege het schenden van VN-resoluties door Saddam Hussein. Maar er is ook een ander antwoord op die vraag mogelijk, die in de discussie geen enkele aandacht krijgt. Namelijk dat Nederland ondanks alle ontkenningen de inval in Irak en de voorbereidingen daarop niet alleen politiek heeft gesteund, maar ook met militaire inzet. En dat mag niet uitkomen. Argos over geheime militaire operaties, een loslippige staatssecretaris en gebrekkige parlementaire controle.

***

Cellentekort
Ze leken het zo roerend eens, gisteren, de Kamerfracties die debateerden over het beperken van vervroegde vrijlating van gevangenen. Maar toen was er toch nog een puntje waarover onenigheid ontstond. In het wetsvoorstel staat dat de minister van justitie gevangen kan vrijlaten voordat zij tweederde van hun straf hebben uitgezeten, als een cellentekort hem daartoe dwingt. Dat schoot onder meer de VVD in het verkeerde keelgat. Een gesprek met VVD-justitiewoordvoerder Fred Teeven en zijn collega Aleid Wolfsen van de PvdA.

***

BOEKBESPREKING
De boeken met Aukje Holtrop.

-Marjolijn Februari: De literaire kring. Prometheus. ISBN
978904460857 1

- Hans Dorrestijn: Dorrestijns Vogelgids. Nijgh & Van Ditmar. ISBN
9789038814513

- Paul van Ostaijen: De Feesten van Angst en Pijn, gedichten. Uitg. VanTilt, ISBN
9077503625

advertentie