Argos

Schadevergoeding voor de kokkelvissers?

Argos

Schadevergoeding voor de kokkelvissers?

De kokkelvisserij wordt verboden

September is een rampzalige maand voor de kokkelvisserij in Nederland. Door uitspraken van het Europese Hof en de Raad van State mag er dit jaar niet meer gevist worden. En per 1 januari 2005 heeft het kabinet de kokkelvisserij in de Waddenzee verboden. Een commissie van drie, onder voorzitterschap van Floris Maljers - oud topman van Unilever - buigt zich nu over een afkoopsom. Ajax voorzitter John Jaakke, tevens advocaat, behartigt de belangen van de kokkelsector. Moet de overheid wel schadevergoeding betalen nu de rechter het vissen verbiedt? Worden de tientallen BV’s van directeur Simon Lenger van Heiploeg Shellfish International (HSI Holding) ook allemaal schadeloos gesteld?
En komt de eventuele schadevergoeding ten goede aan de vissers of strijkt een Zwitserse bank al het geld op?
---

*** Buiten Argos (om 11.05): Keniaanse Wangari Maathaivan wint Nobelprijs

Polemoloog Leon Wecke vertelt wie de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede is geworden. Het is de Keniaanse milieuactiviste Wangari Maathaivan van de Green Belt Movement.

Een paar minuten voordat de officiële bekendmaking kwam van het Nobelcomité maakte Maathai al bekend dat zij had gewonnen. Dat had de Noorse ambassadeur haar verteld. "Ik heb net drie minuten geleden gehoord van de ambassadeur van Noorwegen dat ik heb gewonnen", aldus Maathai. "Ik ben enorm opgewonden. Ik weet echt niet wat ik moet zeggen." Het Noorse Nobelcomité prijst de manier waarop Maathai zich heeft ingezet voor duurzame ontwikkeling, democratie en vrede. De 64-jarige Keniaanse onderminister van Milieu is daarmee een voorbeeld voor vrouwen, aldus het comité.

De 64-jarige Keniase onderminister van Milieu is de eerste Afrikaanse vrouw die de bekendste vredesprijs ter wereld wint. Maathai is leidster van de Green Belt Movement die de afgelopen jaren in Afrika meer dan dertig miljoen bomen heeft geplant. Dit project heeft overal ter wereld navolging gekregen. Volgens de organisatie bedreigt ontbossing grote delen van de wereld. "We menen dat Maathai een sterke spreekbuis is voor de beste krachten in Afrika om te pleiten voor vrede en goede leefomstandigheden in Afrika'', aldus het comité. Naar het oordeel van het Nobelcomité is Maathai 'moedig' ten strijde getrokken tegen het voormalige onderdrukkende regime in Kenia. "Ze is een inspiratie voor velen in de strijd voor democratische rechten, en heeft vooral vrouwen aangemoedigd om hun eigen situatie te verbeteren.'' Maathai doet dat zeer breed. Ze betrekt in haar werk onderwijs, gezinsplanning, voeding en de strijd tegen corruptie.

Dit jaar waren 194 mensen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Onder hen was het hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) el-Baradei evenals de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair. Vorig jaar won de Iraanse advocate Shirin Ebadi de prijs.
---

*** Buiten Argos (11.49) Kritiek op kabinetsplannen Vut en Prepensioen

Om ouderen langer aan het werk te houden zijn andere, minder ingrijpende maatregelen mogelijk. De kabinetsingrepen in VUT en prepensioen zetten de reeds gaande aanpassingen 'onnodig' onder druk. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een kritische notitie die het maandag met de Tweede Kamer zal bespreken in een hoorzitting over de kabinetsplannen. Behalve het CPB heeft ook het onderzoeksbureau Regioplan kritiek op de kabinetsvoornemens met VUT en prepensioen. Regioplan publiceerde vrijdag een onderzoek waarin staat dat 'niets doen minstens zo effectief is' en bovendien veel sociale onrust voorkomt.

Volgens Regioplan leiden de kabinetsmaatregelen wel tot een lager gebruik van VUT en prepensioen, maar zal het beroep op WW en WIA (de nieuwe WAO) juist stijgen. Bovendien zullen werknemers individueel of in CAO's proberen het 'prepensioengat' te dichten. Elles igm CNV-vicevoorzitter Josine Westerbeek Huitink en Roland van Geuns van Regioplan.
---

advertentie