Argos

Het fotorolletje (deel 1): Het andere verhaal

Argos

Het fotorolletje (deel 1): Het andere verhaal

Debriefingsrapport Bosnië 10 juli 1998
Hoe geloofwaardig is het verhaal van het per ongeluk vernietigen van fotorolletjes uit Srebrenica? Hoe zit het met het waarheidsgehalte van de rest van het debriefingsrapport?

Argos over de politieke nasleep van de val van de moslimenclave Srebrenica, die in oktober 1995 resulteerde in het 'debriefingsrapport' van het ministerie van Defensie. Het rapport is gebaseerd op (geheime) verhoren van Dutchbatmilitairen over de gebeurtenissen in juli 1993, toen Nederlandse VN-militairen (Dutchbat) er niet in slaagden de moslimbevolking van Srebrenica bescherming te bieden tegen de Servische militairen. Nadat het rapport was gepubliceerd, doken er verhalen op die niet strookten met de inhoud van het rapport en die het waarheidsgehalte ervan in twijfel trokken.
Een fotorolletje met daarop beelden van vermoorde moslimmannen bleek bij het ontwikkelen in het fotolaboratorium verloren te zijn gegaan en ook een videoband met daarop beelden van commando's van de Engelse Special Air Services (SAS) raakte spoorloos. Uit onderzoek van de redactie van 'Argos' bleek dat de afhandeling van het fotorolletje in handen was van de MID en dat het rolletje in eerste instantie niet was mislukt.
De reportage bevat vraaggesprekken hierover met:
- oud-generaal Couzy (telefonisch);
- oud-minister Voorhoeve van Defensie.
Verder een nagespeeld gesprek met een hoge militair die meedeelt dat er ook nog andere (belastende) foto's op het rolletje stonden en fragmenten uit het Tv-programma 'NOVA' en Veronica's 'Nieuwsradio', met daarin vraaggesprekken over de val van Srebrenica, het debriefingsrapport en het fotorolletje.
Het programma wordt afgesloten met een telefonisch vraaggesprek met CDA-Kamerlid Hillen over de wijze waarop het hoofdstuk Srebrenica door Defensie werd afgesloten.

advertentie