VPRO Boeken 28 september, NPO 1, 11.20 uur

Piet de Rooy & Kader Abdolah

In het baanbrekende boek 'Ons stipje op de Waereldkaart' laat Piet de Rooy zien dat, in tegenstelling tot het algemeen geaccepteerde verhaal, niet vreedzaamheid en geleidelijkheid, maar conflicten, strijd en toevalligheden ons land gemaakt hebben tot wat het is.
Ook te gast is Kader Abdolah. Het kan niet anders dan dat hij in zijn nieuwste roman 'Papegaai vloog over de IJssel' al zijn persoonlijke ervaringen gebruikt heeft.

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Kader Abdolah: 'Papegaai vloog over de IJssel'


Schrijver en programma-maker Rik Zaal wandelde voor een lijvig boek over Nederland maanden achtereen door Nederland en leerde een land kennen dat totaal anders is dan het land dat je leert kennen als je 's avonds regelmatig tv kijkt.

Kader Abdolah is het ongetwijfeld met hem eens: zijn Nederland, zoals beschreven in zijn nieuwste roman Papegaai vloog over de IJssel, is ook minder hysterisch, wordt minder door angst geregeerd dan het land dat ons wordt voorgetoverd in een doorsnee-aflevering van Hart van Nederland.

Abdolah zal in VPRO Boeken vertellen over zijn ervaringen als vreemdeling in dit land die hij verwerkte in zijn nieuwe roman die zich afspeelt in een paar dorpjes aan de IJssel.

Piet de Rooy: Ons stipje op de waereldkaart


Met historicus Piet de Rooy zal ik vervolgens praten over onze politieke cultuur naar aanleiding van diens bekroonde Ons stipje op de waereldkaart.

Wat betekent ons polderdenken, zijn we wel zo tolerant?

Zijn we niet veel conflictueuzer dan we denken?

Waarom spreken we zo graag over onszelf als een goed landje?