Afghanistan

We blijven toch nog even in Afghanistan, zo besloot Den Haag in 2014, 2015 én 2016. Zo'n honderd man traint dus ook in 2017 Afghaanse militairen en agenten, zodat ze straks echt op eigen benen kunnen staan. Ondertussen aast de taliban weer op Uruzgan. Over de deelname aan de Afghanistan-missies heeft de VPRO veel onthullend materiaal uitgezonden, zowel op radio als tv.

Tegenlicht: Exit Afghanistan (2010)

Inzet van deze Tegenlicht-reportage: waarom we ook alweer zo nodig moesten interveniëren in Afghanistan. Tijdens dit item vraag je jezelf af: is een missie zoals deze niet bij voorbaat kansloos, omdat we niet werkelijk willen begrijpen wat er op de grond echt gebeurt? Prachtig beeld waarin de Poolse regisseur Mariusz Pilis op bezoek gaat bij de Afghaanse taliban.

In deze uitzending ook het laatste (grote) interview met Richard Holbrooke, de Amerikaanse topdiplomaat die namens Obama het dossier Afghanistan in goede banen probeerde te leiden. (Holbrooke overleed kort na opname, in december 2010). Hij houdt een vurig pleidooi voor het handhaven van de Nederlandse troepen in Afghanistan. Wat zou Holbrooke trouwens Obama hebben geadviseerd rond IS: wel of niet mee bemoeien?

Extreem leven: onze vrouw in Afghanistan (2013)

In 2010 vertrok Natalie Righton naar Afghanistan om voor de Volkskrant verslag te doen van de oorlog tegen het terrorisme. Anders dan de meeste journalisten reisde zij unembedded, zonder bescherming van het leger. Ton Koene, fotograaf, vergezelde haar regelmatig. Tegen het einde van haar correspondentschap zette Koene zijn fotocamera op filmstand om vast te leggen hoe zij werkt en wat haar drijft. Resultaat: een drieluik dat een ontluisterend beeld geeft van de oorlogssituatie in een land, waar de haat tegen buitenlanders groeit, jihadistengroepen floreren en corruptie hoogtij viert.

Argos: geheime operaties in Afghanistan (2007)

Afghanistan, Irak en Srebrenica: internationale missies verlopen vaak heel anders dan wij van Den Haag te horen krijgen. Gelukkig is daar Argos, het onderzoeksprogramma van de VPRO. In 2007 vindt de redactie bewijs dat militairen van het Nederlandse Korps Commando Troepen in 2002 in Afghanistan wel degelijk hebben meegedaan aan Operatie Enduring Freedom. Oftewel: we doen mee aan de oorlog, terwijl Den Haag zegt dat we uitsluitend meewerken aan een vredesmissie. Goede les journalistiek speurwerk. 

van onze correspondent

Metropolis-correspondent Emal maakte vanuit Kaboel, Afghanistan diverse filmpjes. Van geheime inktpraktijken in Afghanistan tot de nieuwe baardmode. Maar ook zoekt hij uit hoe een kaka te worden en wat prime time Kaboel uitgezonden wordt: de indiase soap of de afghaanse mullah. Hij ziet hoe dochters als zoons worden vermomd en hoe wapens worden gepimpt.

meer Afghanistan bij de VPRO