Chili

Het langste en smalste land van Zuid Amerika is een redelijk stabiele republiek met al sinds 2006 een vrouw als staatshoofd. Onrustig is het elk jaar wel weer rond de herdenking van de staatsgreep die generaal Pinochet in september 1973 pleegde. Nog steeds wordt een aantal van de ongeveer 3000 politieke gevangenen van het regime van toen vermist.

OVT: Chili en de dood van Allende (2013)

In 2013 was het veertig jaar geleden dat op 11 september in Chili de staatsgreep tegen de regering van Salvador Allende . Ter gelegenheid hiervan verschijnt het boek 40 jaar, 40 verhalen over veertig jaar Chileense gemeenschap en solidariteit met Chili in Nederland en is er een tentoonstelling met beeldmateriaal over die veertig jaar. In het historische radioprogramma OVT een gesprek met oud-correspondent Latijns-Amerika Jan van der Putten over de staatsgreep en de impact in Nederland.

Woord: Standplaats Chili (2013)

In september 2013 is het veertig geleden dat de wereld werd opgeschrikt door een militaire staatsgreep in Chili. Onder leiding van generaal Pinochet brachten de militairen de democratisch gekozen regering van president Salvador Allende ten val. In 1993 verbleef programmamaker Rudi Boon drie maanden lang in Chili. Hij maakte daar een serie Standplaatsen voor het programma NL Buitenland. In dit uur een terugblik op die serie, getiteld 'Chili, een ontluikende democratie in de schaduw van een onberekenbare generaal'. 

Bureau Buitenland: Peruaanse nanny's in Chili

De Nederlandse fotograaf Kadir van Lohuizen reist in 2011 over de Via PanAmerica van zuid naar noord in Amerika en doet verslag van de migranten die hij onderweg ontmoet. In Chili spreekt hij met Haydee Becerra (40). Ze is een van de tachtigduizend Peruanen die in Chili werken. De meesten zijn net als zij schoonmaakster. Voor Bureau Buitenland maakt Kadir samen met technicus Alfred Koster een audio-fotoreportage in achttien delen. Door tegelijkertijd te luisteren naar het item en te kijken naar de foto's die daarbij aansluiten, gaat het verhaal veel meer leven. Mooi experiment.