Ghana

Ghana stond bekend als 'de Goudkust' in de koloniale tijd, en wordt tegenwoordig vaak een 'groeiland' genoemd. Zeker vergeleken met andere landen in West-Afrika is het een toonbeeld van stabiliteit. Toen in 2007 ook nog eens olie en gas gevonden werd, leek het optimisme niet meer te stuiten. Maar de winning daarvan gaat trager dan gedacht, en de economische groei gaat hand in hand met een toenemende ongelijkheid in het land.

Een heldere Ghana-introductie voor jong en oud

In de jeugdserie Stefpacking trekt presentator Stef Biemans de wereld over en bekijkt hoe het is om op verschillende plekken als kind op te groeien. In de aflevering over Ghana staat de vraag centraal of kinderen in dit Afrikaanse land nou echt zo zielig zijn. Een heldere Ghana-introductie, voorbij alle clichés. Zeker ook interessant voor de oudere kijker.

de aantrekkingskracht van Ghana's hoofdstad

Het economische succes zorgt ervoor dat Ghana's hoofdstad Accra een sterke aantrekkingskracht uitoefent op jongeren uit heel Afrika, op zoek naar geluk en succes. De documentaire City of Dreams vertelt het verhaal van drie van zulke jongeren: Sefiatu (18), Mouneru (14) en Richard (15).

Alle drie reisden zij op jonge leeftijd naar de voor hen grote, onbekende stad om hun dromen in vervulling te laten gaan. Safiatu wil een eigen kapsalon beginnen, Mouneru wil geld verdienen met het ontwerpen van tassen en Richard wil beter leren voetballen dan Messi.

Zal het ze lukken? City of Dreams presenteert een genuanceerd beeld van economische kansen en beperkingen in het hedendaagse Ghana.

Ghana als werkplaats voor Afrikaanse auto's

Afgedankte auto's, computers en andere electronica uit het Westen: vaak eindigen ze in Ghana. In deze radiodocumentaire vraagt beeldend kunstenaar Melle Smets zich af wat er gebeurt als je de rollen omdraait. Op Suame Magazine, de grootste openluchtautowerkplaats van West-Afrika, wil hij een auto gaan bouwen en die vervolgens naar Nederland terugbrengen. Hoe gaat dat in z'n werk?