Libanon

Ooit was Libanon een van de rijkste landen van het Midden-Oosten, maar na de zestien jaar durende burgeroorlog is van die welvaart een stuk minder over. Tegenwoordig probeert Beiroet alle zeilen bij te zetten om het geweld uit buurland Syrië en Islamitische Staat in bedwang te houden. Met meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen geen eenvoudige taak.

Metropolis: objectieve journalistiek in Libanon?

Hoe vergaar je nieuws als verslaggever in Libanon? Met een groot scala aan religieuze en etnische groepen valt het niet mee om het nieuws objectief te brengen. Metropolis volgt verslaggeefster Manar Sabagh van de zender Al Manar, de media-organisatie van de Islamitische partij Hezbollah. Zij neemt ons mee naar het vluchtelingenkamp Bourgh el Barajne.

Ongehoord: vijf jaar na de burgeroorlog van 1990

Vijf jaar nadat de burgeroorlog tot zijn einde is gekomen reist verslaggever Stan van Houcke in 1995 af naar Libanon. Hij komt aan in de verscheurde en zwaar getroffen hoofdstad Beiroet. Van Houcke ziet straten in puin liggen, en mensen verdwaasd en verweesd rondlopen. 'Een stad opbouwen is denkbaar, maar een nieuw volk opbouwen met gemeenschapszin, met nationaal bewustzijn, na al die verwoesting, dat is bijna onmogelijk.' Tien dagen lang reisde Van Houcke door het land en deed voor VPRO Ongehoord zijn verslag.

Tegenlicht: Luyendijk in gesprek met Amin Maalouf

Voor Tegenlicht interviewt Joris Luyendijk in 2010 de Libanese schrijver Amin Maalouf. Maalouf groeit op in Beiroet maar vluchtte na het uitbreken van de burgeroorlog naar Frankrijk. Daar studeert hij verder en vervolgt hij zijn carrière als journalist. Zijn romans en essays zijn in 43 talen vertaald. In het gesprek praat Maalouf over het recht om tot meerdere culturen te behoren. 'We leven nu in een wereld waarin we mensen dwingen te kiezen. Terwijl wij hun juist de kans moeten geven zowel bij hun nieuwe land als land van herkomst te mogen behoren.'