Liberia

Liberia wordt ook wel het beloofde land genoemd, maar wij kennen vooral de verhalen over de bloedige burgeroorlog (1989-2003), de brute ex-president Charles Taylor en recent over ebola. Bijzonder: aan het hoofd staat een president die voor haar werk de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, Ellen Johnson Sirleaf.

Diogenes: het beloofde land

Diogenes was een politiek-cultureel buitenlandmagazine van de vpro. In deze aflevering de geschiedenis van Liberia en de bemoeienis van de VS met dit land. Liberia werd in 1847 gesticht als staat voor zwarten die van de VS naar Afrika terug wilden keren. Tot 1980 had de uit de VS teruggekeerde minderheid de macht in handen, maar sinds die tijd hebben autochtone rebellen twee staatsgrepen gepleegd en is het een chaos in het land.

Bureau Buitenland: Cry Liberia

Vijftig jaar celstraf kreeg de Liberiaanse oud-president en -rebellenleider Charles Taylor in 2013 voor zijn wandaden tijdens de bloedige burgeroorlog in West-Afrika. VPRO's Jacqueline Maris was vele malen in de regio en ooggetuige van die oorlog. Dit is het eerste deel van een drieluik over de rol van Taylor in de Liberiaanse burgeroorlog (1989-1996). Maris maakte het verslag op basis van eerder gemaakte reportages in Liberia tijdens die oorlog. Je maag keert af en toe om als je hoort hoe gruwelijk een mens tekeer kan gaan. Mooie radio, en belangrijke geschiedschrijving. 

Jacqueline Maris won met dit drieluik de Dick Scherpenzeelprijs in 2007.

Holland Sport: voetballer en politicus George Weah

George Weah, de Afrikaans Voetballer van de Eeuw en in 2005 presidentskandidaat in Liberia is op bezoek in deze aflevering van Holland Sport. Aan de hand van allerlei attributen vertelt hij meer over zichzelf. Weah kennen we van het boek 'De macht van de bal', over de rol van voetbal in Afrika, als speler bij onder meer Chelsea en AC Milan, en als presidentskandidaat (2005). Uiteindelijk moest hij het afleggen tegen de ervaren jurist en politicus uit een oude "westelijke" familie Ellen Johnson Sirleaf. Zij is nog steeds president en was in 2011 een van de Nobelprijswinnaars voor de Vrede.