Bureau Buitenland

Cry Liberia 3

Bureau Buitenland

Cry Liberia 3

Aflevering 3 van drieluik Cry Liberia.
De westkust van Afrika, waar Liberia en Sierra Leone liggen, is meer dan vijftien jaar lang het toneel van een bloedige burgeroorlog geweest. Eén van de hoofdrolspelers is de Liberiaan Charles Taylor die na een terreurbewind als rebellenleider in 1997 tot president werd gekozen.
Het drieluik 'Cry Liberia' gaat over de burgeroorlog in het Westafrikaanse Liberia en over de Waarheid- en Verzoeningscommissie, de TRC. In mei 2008 is bij het internationaal strafhof in Den Haag het proces tegen de Liberiaanse oud-president Charles Taylor begonnen. Hij is aangeklaagd vanwege zijn oorlogsactiviteiten in buurland Sierra Leone.
Onder het motto ‘ waar Taylor niet voor is aangeklaagd’ stelde Jacqueline Maris uit haar persoonlijke archief 'Cry Liberia' samen over Taylors tijd als rebellenleider en na 1997 als president van Liberia. Wat is Taylors rol geweest in de burgeroorlog in zijn eigen land Liberia?


Bureau Buitenland-verslaggever Jacqueline Maris won met Cry Liberia de Dick Scherpenzeel Prijs 2007. Maris krijgt de prijs voor haar tweeluik Cry Liberia en het vervolg Truth & Reconciliation Commission (Verzoeningscommissie). De jury spreekt van “indrukwekkende en diepgravende reportages” over de gruwelheden van de Liberiaanse burgeroorlog en de rol die ex-president Charles Taylor daarin speelde. “Wat kan radio toch mooi zijn”, oordeelt de de jury.

advertentie