Papoea-Nieuw-Guinea

Het eiland Nieuw-Guinea wordt bewoond door honderden verschillende Papoea-stammen. Tegenwoordig is het westen bezet door Indonesië en het oosten een onafhankelijk land: Papoea-Nieuw-Guinea. We presenteren je hier het beste VPRO-materiaal uit beide gebieden.

O'Hanlons helden: de koppensneller van Genua

In de sprankelende reis- en geschiedenisserie O’Hanlons Helden zijn twee afleveringen gewijd aan Papoea-Nieuw-Guinea, van waar de Italiaanse ontdekkingsreiziger terugkeerde met het afgehakte hoofd van een kannibaal. Van wie was dat hoofd, en wat was er gebeurd? Een fascinerend verhaal. Alle afleveringen van deze tweede reeks van O'Hanlons Helden vind je in dit overzicht.

Studio Idzerda: Papoea's

Voer voor antropologen: deze aflevering van het radio 1 verhalenprogramma Studio Idzerda (2009-2013). We luisteren naar missionarissen, trekken de jungle in met papoea’s die net een Amerikaan verorberd hebben en laten een verhaal horen over papoea’s met voetbaltalent.

Andere Tijden: onmogelijke liefde

Andere tijden brengt geschiedenis tot leven. Zoals het ontroerende verhaal van een onmogelijke liefde tussen een pater en een Papoeameisje in Nieuw Guinea. de twee krijgen een verhouding en dat is tegen de regels van de kerk en zeer ongewoon die tijd (de jaren 50 van de vorige eeuw). Hun huwelijk wordt gezien als een schandaal en het paar vlucht het oerwoud in om de plaatselijke bisschop te ontlopen. Blijven ze uit de handen van hun tegenstanders?

meer Papoea's in het vpro archief