Turkije

Turkije is een grensland. Een land dat zichzelf krampachtig definieert aan de hand van zijn tegenstelling met zijn buren. Turkije is niet-Grieks, niet-Russisch, niet-Arabisch. Turkije is de schemerzone tussen het Midden-Oosten en Europa. Het land wil al lange tijd lid worden van de Europese Unie, maar het beleid van Erdogan van de laatste jaren heeft Turkije misschien wel verder verwijderd van Europa dan ooit.

Langs de grenzen van Turkije

Bram Vermeulen maakte voor de vpro twee serie over Turkije. In Turkije en Langs de grenzen van Turkije. We kozen voor de grens van Griekenland vanwege het prachtige beeld. Maar eigenlijk zijn ze allemaal de moeite waard. Trouw (20-4-11) schrijft over de laatste serie: 'Vermeulen schetst een beeld van een land dat worstelend met verleden (Atatürk en Armenië) en heden (EU), en balancerend tussen vrijheid en onvrijheid, knipoogt naar Brussel, maar vrijt met Damascus. En die romance zou voor Europa wel eens heel ongelukkig kunnen uitpakken'.

In Turkije werd in 2011 bekroond met de 'Special Award Discourse and Politics'. Met Langs de grenzen van Turkije won Bram de 'Dick Scherpenzeelprijs 2012'.

Bureau Buitenland: de groeistuipen van Istanbul

Istanbul is een van de nieuwe steden in de wereld die een razendsnelle groei doormaakt. Daarvoor moeten ook mooie, historische delen van de stad wijken. Verslaggever Rik Delhaas ging met fotograaf Daimon Xanthopolous in zijn kielzog de smalle steegjes door en brede lanen over. Een indrukwekkend inkijkje in deze (euro-aziatische) metropool in de groei. Door de combinatie van beeld en geluid (visual radio) word je echt de stad en het verhaal ingezogen.

Dit crossmediale project werd uitgezonden tijdens VPRO's themaweek Leve de Stad in 2012.

De Groeistuipen van Istanbul from Daimon Xanthopoulos on Vimeo.

Erik-Jan Zürcher over Erdogan's Turkije

Hoogleraar Erik-Jan Zürcher stuurde onlangs de hoge Turkse onderscheiding 'Medal of High Distinction' terug naar Ankara. In 2005 had hij die ontvangen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül. Zürcher geloofde in een Turks lidmaatschap van de EU. Intussen maakt hij zich grote zorgen over mensenrechten in Turkije en de toenemende macht van president Erdogan. Met terugwerkende kracht denkt Zürcher dat het land geen lid van de EU moet worden. Wat is er gebeurd?

meer Turkije uit het vpro-archief

  • Metropolis TV heeft ook een eigen correspondent in Turkije, namelijk Tuncay.