Zuid-Korea

Noord- en Zuid-Korea waren ooit één land en één volk, maar na de Tweede Wereldoorlog werd het land gesplitst. De Russen kregen het noorden, de Amerikanen het zuiden. Noord-Korea werd een extreme totalitaire dictatuur maar ook in het kapitalistische Zuid-Korea lijkt de slinger volledig doorgeslagen.

Metropolis: de geestverdrijver tegen crisis

Zuid-Korea werd vanaf 2008, net als de rest van het Westen en buurland Japan, hard getroffen door de economische crisis. En in het Aziatische land proberen ze dat op te lossen met de hulp van een sjamaan. Metropolis-correspondent Sora volgt het orakel dat een stierenkop nodig heeft om de crisis uit te bannen. Deze Metropolis valt in de categorie 'behoorlijk bizarre televisie'.

Wil je meer items van Sora uit Zuid-Korea zien? Je kunt al haar reportages, met onderwerpen variërend van bejaardenkoeriers tot puppytehuizen, hier vinden.

Andere Tijden: de Koreaoorlog

We weten van onze internationale vredesmissies van Libanon, Balkan, Mali en Afghanistan. Maar wist je dat Nederlandse soldaten ook naar Korea werden gestuurd op vredesmissie? Dat gebeurde in de jaren vijftig. Ze kwamen, en dat werd pas later duidelijk, terecht in een bloedige oorlog. Niks geen vrede dus. Niets was zoals het hen was voorgespiegeld. En dat terwijl ze zelf hun wonden likten na hun 'eigen' oorlog. Veteranen vertellen er over in deze Andere Tijden.

Vrije Geluiden: het Koreaanse duo 숨[suːm]

De meeste mensen in Nederland kennen Zuid-Korea alleen van Gangnam Style. Maar wist je dat Zuid-Koreaanse popmuziek, net als Zuid-Koreaans eten en Zuid-Koreaanse soaps, in heel veel landen razend populair is? In landen als China en Japan wordt zelfs van een heuse Korean Wave in de popcultuur gesproken.

Maar Zuid-Korea heeft nog veel meer te bieden. Zo besteedde het radioprogramma Vrije Geluiden aandacht aan het Koreaanse duo 숨[suːm], dat moderne, eigen composities maakt met traditionele, Koreaanse instrumenten. Klik op de link hieronder en laat je verassen door bijzondere instrumenten als de gayageum (citer) en de saenghwang (mondorgel).