De moeder van de Russische activist Aleksandr Dolmatov weet niets van een schadevergoeding die de Nederlandse staat haar zal geven na de dood van haar zoon precies een jaar geleden. Dat zegt ze tegen de Russische redactie van de BBC.

Nederland van Buiten

Nederland van Buiten is een rubriek van Grenzeloos waarbij gekeken wordt hoe er in buitenlandse media over Nederland wordt bericht.

Moeder Dolmatov tegen Russische redactie BBC: ik weet van niets

Wat ging er aan vooraf: Dolmatov pleegde op 17 januari 2013 zelfmoord in een Nederlands detentiecentrum. De Russische activist deed dat kort nadat hij had gehoord dat zijn aanvraag voor politiek asiel was afgewezen. Uit onderzoek bleek later dat de overheid onzorgvuldig was omgegaan met de asielaanvraag. De Rus bleek ten onrechte in vreemdelingendetentie te zitten.

Nu: Op de dag van het overlijden van haar zoon, een jaar geleden, vertelde de moeder van de Russische activist, Lyudmila Doronina, aan de Russische redactie van de BBC dat zij niets weet over het Nederlandse besluit haar een compensatie uit te betalen.

Donderdag kwam in de media het bericht dat de Nederlandse autoriteiten een besluit hebben aangenomen een compensatie te betalen aan de moeder van de activist, die in afwachting van zijn deportatie naar Rusland in de gevangenis zelfmoord pleegde. De hoogte van de compensatie werd niet bekend gemaakt.

In het rapport werd toegegeven, dat de overheid een reeks fouten heeft begaan op de juridische en medische vlakken ten aanzien van Dolmatov.
In een interview met bbcrussian.com heeft Lyudmila Doronina toegegeven bekend te zijn met de resultaten van het onderzoek. Echter, die resultaten leken haar oppervlakkig, er werden enkele belangrijke vragen niet beantwoord.

Sinds de dood van haar zoon, leeft Lyudmila ook van een karig Russisch pensioen, ze heeft het zwaar op financieel vlak.

In zijn laatste briefje schreef Dolmatov aan zijn moeder, dat hij liever sterft, dat terugkeert als verrader.

De activisten van het Andere Rusland hebben gemeld dat zij vrijdag een protestactie hebben gevoerd naast het Nederlandse consulaat in sint-Petersburg. Voor de ramen van het gebouw was een spandoek geïnstalleerd met de tekst: “Het bloed van Dolmatov is aan jullie handen!”. Naast de ingang werd het portret van Dolmatov neergezet en op de grond rode vloeistof, bloed symboliserend.

Het consulaat zag af van enig commentaar.
 

Aanleiding

Moeder Dolmatov krijgt schadevergoeding, meldt de NOS op 17 januari 2014.

Op de site staat vermeld dat Den Haag een mondelinge overeenkomst heeft bereikt met de moeder van Dolmatov. De redactie van de Russsische BBC komen met een ander verhaal, drie dagen later.