In de jaren '60 vermoordden Anwar en zijn vrienden meer dan een miljoen communisten in opdracht van het leger. Nu, 47 jaar later, zijn zij nog altijd niet voor hun daden berecht. In 'The act of killing' spelen ze de gebeurtenissen van toen na. De film is genomineerd voor een Oscar.

De veelgeprezen documentaire The act of killing is genomineerd voor een Oscar. Hij is in december uitgezonden door VPRO's Import en Holland Doc 24. Helaas kun je 'm niet meer zomaar online zien. Maar wacht. Hier op cinema.nl lees je niet alleen alles over de film, maar vind je ook een link naar een BitTorrent Bundle met extra materiaal. Hierboven een video-interview met regisseur Joshua Oppenheimer met veel filmfragmenten, en hier een wat langer gesprek met hem bij De Avonden.

Waar gaat de film over? In de jaren '60 verkopen de Indonesische Anwar Congo en zijn vrienden bioscoopkaarten op de zwarte markt. Zij spiegelen zich aan hun schietgrage helden uit Hollywood en wanen zich gangsters net als zij. Als het Indonesische leger in 1965 een militaire coup pleegt, verandert het leven van Anwar en zijn vrienden compleet.

Voorheen kleine gangsters, na de coup leiders van doodseskaders. In opdracht van het leger vermoorden zij meer dan een miljoen vermeende communisten, etnische Chinezen en intellectuelen in minder dan een jaar tijd. Als beul van een van de meest gevreesde doodseskaders in zijn stad vermoordt Anwar zelf alleen al honderden mensen met zijn eigen handen.

Nu, 47 jaar later, zijn Anwar en zijn vrienden nog niet voor hun daden berecht. Zij zijn zelfs rolmodellen voor miljoenen jonge Indonesische paramilitairen. Wanneer hen wordt gevraagd een film te maken over hun daden, kunnen zij dan ook niet wachten zichzelf te spelen zoals hun filmhelden. Maar voor Anwar betekent dit een onverwachte emotionele reis waarin hij voor het eerst wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden.