In de documentaire 'Poetins kus' volg je als kijker Masja Drokova, die eerst opklimt tot leider van de nationalistische jeugdbeweging van Vladimir Poetins partij, maar dan begint te twijfelen aan de goede bedoelingen van de machthebbers.

--------------------------------
2Doc: Putin's Kiss
dinsdag 11 februari, 23.00 uur, Nederland2

--------------------------------

In Westerse ogen mag Ruslands premier Vladimir Poetin een ondemocratische tiran zijn, voor veel Russen belichaamt hij juist de sterke, charismatische vaderfiguur. Een hele nieuwe generatie heeft zich verenigd in de patriottistische jeugdbeweging Nashi, die Rusland van haar 'vijanden' wil ontdoen.

Wie dat zijn, laat zich raden: iedereen die zich niet achter Poetin schaart. De intelligente negentienjarige Marsha, hoofdpersoon van de documentaire Putin's Kiss (2011), is woordvoerder voor Nashi. Ooit zoende zij Putin op zijn wang, en sindsdien steekt ze haar adoratie voor de 'Napoleon van het Kremlin' niet onder stoelen of banken.

Totdat ze in contact komt met leden van de liberale oppositie. Een van hen is de kritische blogger Oleg Kashin, die een vergelijking maakt tussen Nashi en de Hitlerjugend. Marsha belandt in een moreel schemergebied: hoeveel speelruimte biedt Nashi haar eigenlijk voor haar eigen mening? Of moet ze zich volledig onderwerpen aan de 'partij'?

Wat volgt, is een coming of age-documentaire die tevens een beeld geeft van het grimmige Russische politieke klimaat. Open debatten schitteren door afwezigheid, en géén partij kiezen blijkt simpelweg geen optie. Marsha's kus verandert langzaam in een gebalde vuist.