In de film The Monumets Men die volgende week in première gaat, probeert George Clooney n kunstschatten te redden uit de handen van Nazi-dieven. In het echt doet het Nederlandse Prins Claus Fonds dat. Het VPRO's cultuurprogramma Nooit meer Slapen maakte er een serie over.

Zuid Sudan: donderdagavond

Het klonk als een spannende avonturenfilm: in Mali werden vorig jaar eeuwenoude manuscripten in het diepste geheim weggesmokkeld uit Timboektoe om te voorkomen dat ze werden vernield door strijdende groepen. Het Prins Claus Fonds coördineerde de actie. Het Fonds heeft een speciaal noodhulpprogramma om cultureel erfgoed te redden uit acute ramp- en conflictsituaties. Ook in Zuid Soedan, waar hevige gevechten gaande zijn, proberen het fonds het Nationale Archief veilig te stellen, vertelt Deborah Stolk.

Nederland redt kunst uit Egypte

Anderhalve week geleden werd de hoofdstad Cairo getroffen door drie bomaanslagen. Daarbij vielen zeker vijf doden, en ook kunstschatten raakten ernstig beschadigd. Een crisisteam van het Nederlandse Prins Claus Fonds was binnen een uur ter plekke om de kunstschatten zoveel mogelijk veilig te stellen. Deborah Stolk van het Fonds vertelt in de uitzending van dinsdag 4 februari.