Vergiftiging, overspel, moord: geen zaak is te groot voor Rajesj Ji. En voor zang en dans draait deze Indiase privédetective zijn hand ook niet om.

------------------------------------
2doc: The Bengali Detective
Donderdag 28 februari, 0:00 – 1:30 uur op Nederland 2

------------------------------------

The Bengali Detective Trailer from The Bengali Detective on Vimeo.

In India hebben burgers doorgaans weinig vertrouwen in de overwerkte en vaak corrupte wetsdienaren. Privédetectives zijn daarom zeer populair in Calcutta (Kolkata), West Bengalen, India. En wie zou zijn zaken niet aan de charismatische detective Rajesh Ji toevertrouwen, wanneer de wereld om je heen geen enkel houvast meer biedt?

De documentaire The Bengali Detective (2011) van David Cox draait om deze licht corpulente detective, die zich op verzoek van zijn klanten bezighoudt met zaken als vergiftiging, overspel, fraude, maar ook moord. Hij probeert de klanten die bij hem aankloppen zo goed mogelijk van dienst te zijn door hun angsten te elimineren en hun verdenkingen na te trekken. De film volgt Rajesh Ji en zijn bonte ploeg van helpers op de voet tijdens invallen en onderzoeken in Calcutta.

Om de intriges en spanning van zijn werk niet de overhand te laten krijgen, houdt Rajesh Ji van een dansje en een liedje op zijn tijd. Dat is meer dan een hobby: hij droomt van een Bollywood-carrière.

The Bengali Detective zat in de official selection van het Sundance Film Festival; de rechten voor een Amerikaanse remake (kennelijk kan dat bij een documentaire) zijn verkocht aan een grote filmstudio. Maar dat kan nooit zo’n mooi inkijkje geven in het moderne India als deze originele versie.