Een filmmaker met lef die zichzelf laat benoemen tot ambassadeur en vervolgens een handeltje in bloeddiamanten begint? Het kan in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

-----------------------------------
2doc: The Ambassador

Donderdag 20 feb 0.15 – 1.15 uur, Nederland 2

-----------------------------------

Voordat de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) in het nieuws kwam als slagveld waar christenen en moslims elkaar naar het leven staan, was het land ook al geen toonbeeld van recht en orde. Louche types uit de hele wereld werden aangelokt door de wetteloosheid, de corruptie en door bodemschatten zoals diamanten. Met de documentaire The Ambassador (2011) laat de Deense filmmaker Mads Brügger zien tot welke absurde taferelen dat kan leiden. De film is deels gemaakt met verborgen camera’s.

Brügger dost zich voor zijn film uit als een soort Kuifje in Afrika, met hoge koloniale laarzen, koopt op de zwarte markt het ambassadeurschap van Liberia en vestigt zich in CAR-hoofdstad Bangui. Vervolgens verkent hij hoe hij kan profiteren van de handel in bloeddiamanten. Als kijker val je van de ene verbazing in de andere. Kan een filmmaker dit wel maken, denk je steeds. Valt hij niet door de mand? Is dit niet strafbaar? Een verontrustende, maar ook heel vermakelijke film.

Daphne Bunskoek interviewde Brügger tijdens het IDFA 2011 over zijn film. Ook dat is zeker het bekijken waard: