In Argos Internationaal: Kristof Clerix over Brussel als Europa’s spionagehoofdstad

 -------------------------------------
Argos Internationaal: Spionagehoofdstad Brussel
Zaterdag 15 maart op 14.00 uur op radio 1

--------------------------------------
 

Kristof Clerix is redacteur van het in Brussel gevestigde ‘MO* magazine’ en gespecialiseerd in inlichtingendiensten en veiligheidsvraagstukken. Hij schreef twee boeken over Brussel als doelwit van internationale spionage. Daarvoor deed hij onder meer onderzoek in archieven van geheime diensten van het voormalige Oostblok, met name in Oost-Berlijn, Praag, Boekarest, Boedapest, Sofia en Warschau.

Hoe gaat Clerix te werk? Waarom is hij gefascineerd door de wereld van spionage, dubbelspel en verraad? Wat is er in Stasi-archieven te vinden over de Lage Landen? Waarom is juist Brussel zo’n magneet voor geheime diensten? En wat zijn voor hem de lessen van de affaire rondom ex-CIA-medewerker Edward Snowden?

Clerix studeerde Germaanse talen aan de universiteiten van Leuven en Duisburg en de aanvullende opleiding ontwikkelingssamenwerking in Gent. Hij volgde ook de Hogere Studies Veiligheid en Defensie, de zogenaamde ‘vierde cyclus’ bij Defensie, die militairen klaarstoomt voor hogere posities in het Belgische leger. In 2013 verscheen zijn boek ‘Spionage: Doelwit Brussel’ en in 2006 ‘Vrij Spel – Buitenlandse geheime diensten in België’.

Voor zijn berichtgeving over de EU-uitbreiding won hij in 2010 de European Young Journalist Award, een prijs uitgereikt door de Europese Commissie. In 2005 ontving Clerix de aanmoedigingsprijs van de VVOJ, de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten voor zijn onderzoeksartikel ‘From Brussels With Love. Buitenlandse geheime diensten in België’.

Clerix beheert ook de Engelstalige website ‘Target Brussels