Wat beweegt de ultranationalistische Joodse kolonisten in de bezette gebieden in de West Bank en in Oost-Jeruzalem? Louis Theroux wil het weten.

 -------------------------------------
Louis Theroux: The Ultrazionists
vrijdag 14 maart, 21.25 - 22.30 op Nederland 3

--------------------------------------

 De Britse documentairemaker Louis Theroux is befaamd om zijn zoektochten naar het menselijke aspect in bizarre, vaak rechtlijnige, maar ook kromme en oppervlakkige subculturen. Wat beweegt de ultranationalistische Joodse kolonisten in de bezette gebieden in de West Bank en in Oost-Jeruzalem? Louis Theroux wil het weten.

Theroux praat met ultranationalistische Joodse kolonisten van de West Bank en Oost Jeruzalem. Hij wil weten wat mensen beweegt om zichzelf en hun familie in gevaar te brengen door hier te gaan wonen. Hij ontmoet kolonisten die nieuwe stukken grond opeisen voor Joodse bewoning en hij brengt tijd door met kolonisten die midden tussen de Palestijnse inwoners van Hebron en Oost-Jeruzalem wonen.

Hij praat met mensen die het als hun religieuze en politieke taak zien om in de meest omstreden gebieden van de West Bank te gaan wonen. Louis raakt steeds meer betrokken bij de extremisten die hij ontmoet van Joodse kolonistenbeweging. Ze zijn hartelijk en hebben gevoel voor humor. Dat sluit niet uit dat ze er diep verontrustende ideeën op nahouden.

Deze documentaire dateert van begin 2011 en is al twee keer eerder op de Nederlandse televisie uitgezonden. Misschien heb je 'm dus al gezien. 

Meer Westbank van de vpro